Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 64 százalékkal magasabb fizetést utalt ki a tanácsadók számára megállapított felső határnál egy középkori történelemprofesszornak, aki egy mérföldkőnek számító mezőgazdasági jelentést felügyel – írja a Politico.

Hirdetés
A Politico által látott dokumentum szerint Peter Strohschneider napi 973,79 eurós díjazásban részesült a „Stratégiai párbeszéd az EU mezőgazdaságának jövőjéről” című jelentés elkészítéséért, ami jócskán magasabb az Európai Bizottság különleges tanácsadóinak általában biztosított 594,22 eurós maximális díjazásnál.

Egy szakértő, aki jelentést írt az Európai Parlament számára a különleges tanácsadókról, azt mondta, hogy a Strohschneider fizetésére elkülönített 149 963,66 euró a költségvetésben szereplő 154 napra „a közpénzek elpazarlása”.

Az EU karrierszolgálatának adatai szerint Strohschneider napidíja a bizottsági főigazgatói szintnek felel meg. Az Európai Bizottságnál a bérezési irányelvek alóli kivételnek köszönhetően azonban nem szabályellenes, hogy a különleges tanácsadóknak az uniós tisztviselők legmagasabb bérét fizessék. 

Nem szokatlan egyébként az sem, hogy a Bizottság nem fizetett különleges tanácsadókkal dolgozik. Mario Draghi volt olasz miniszterelnök például, akit von der Leyen egy Európa versenyképességéről szóló jelentés megírására szerződtetett, nem kapott fizetést.

Korábban írtuk

Az eredeti cikk a Mandiner oldalán olvasható IDE kattintva.