A brit hadsereg jelenleg 72 500 aktív szolgálatot teljesítő katonát állomásoztat, ami az 1980-as évek eleji több mint 163 000 fős csúcsértékhez képest jelentős csökkenést jelent. Ez a leépítés szándékos volt, és azon a meggyőződésen alapult, hogy „a fejlett technológia alkalmazása” ellensúlyozni fogja a kevesebb egyenruhás állományt – állapította meg a Lordok Háza Nemzetközi Kapcsolatok és Védelmi Bizottsága csütörtökön közzétett jelentésében.

Hirdetés

„Az ukrajnai háború azonban megmutatta, hogy két technológiailag fejlett állam közötti konfliktusban a technológia nem egy csodafegyver, amely gyorsan véget vethet egy háborúnak” – figyelmeztetett a jelentés.

A puszta számok még mindig számítanak, és a drónok és az elektronikus hadviselés alkalmazása ellenére, bármelyik fél is vet be “erőket”, rá fog jönni, hogy ezeket az erőket „idővel szétrágják” – írta a bizottság.

„Az Egyesült Királyságnak jól képzett és jól felszerelt hadereje van” – tette hozzá a bizottság, majd megjegyezte, hogy „túl kicsi és nem megfelelően felkészült az ukrajnaihoz hasonló nagy, elhúzódó konfliktusokhoz”.

Korábban írtuk

Az ukrajnai konfliktus 2022-es kitörése óta egyetlen brit kormány sem jelentett be terveket a hadsereg leépítésének visszafordítására. Katonai és politikai tisztségviselők azonban egyre grandiózusabb követelményeket támasztanak az ország fegyveres erőivel szemben: Patrick Sanders volt vezérkari főnök 2022-ben arra utasította a csapatokat, hogy készüljenek fel arra, hogy „ismét Európában harcoljanak”, Grant Shapps volt védelmi miniszter pedig idén azt állította, hogy Nagy-Britanniának készen kell állnia arra, hogy a következő öt évben háborút vívjon „Oroszország, Kína, Irán és Észak-Korea” ellen.

A létszámhiány mellett a brit hadsereg jelenleg ötödannyi fő harckocsival rendelkezik, mint az 1980-as évek elején, és Rupert Jones nyugalmazott tábornok szerint kevesebb mint egy napra elegendő tüzérségi lövedék van raktáron.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el az Orosz Hírek oldalán.