A döntés a DK és a Tisza Párt feszült viszonya miatt különösen érdekes, jegyzi meg a lap.

Hirdetés

Magyar Péter – a korábbi politikusok csatlakozásától eddig elzárkózó – pártja azt közölte: a Tisza mozgalmi bázisát jelentő egyesülések esetében nem firtatják az alapítók politikai múltját.

Magyar Péter az áttörést jelentő júniusi választások után jelentette be, hogy hozzálát a pártépítéshez, amelynek egyik elemét a polgári körök mintájára létrehozott, 10–50 fős Tisza Szigetek képezik. Ezek nem a párt helyi alapszervezetei, hanem a Tisza mozgalmi bázisát jelentő civil egyesülések.

A Tisza Párt a 24.hu megkeresésére azt írta: már közel ezer ilyen egyesülés jelezte megalakulási szándékát, és a nagy részük túl van az alakuló ülésen. „Amire különösen büszkék vagyunk, hogy külföldön is egyre több helyen alakítják meg a kint élő magyarok a saját szigetüket – London, Stuttgart, Bécs – és nagyon lelkesen, aktívan építik a saját mikroközösségüket” – tették hozzá.

Korábban írtuk

A dombóvári, 424-es Tisza Sziget szeptember 7-én tartotta a lecsófőzéssel egybekötött alakuló ülését.

Szabó Loránd a lapnak elmondta, hogy közösen alapította a Tisza Szigetet a legutóbbi polgármesterjelölti indulása mögött álló csapattal, melynek tagjai „80-90 százalékban szimpatizálnak” Magyar pártjával. A Tisza részéről elvárás volt, hogy megnevezzenek egy alapítót, amit a következő ciklusra is önkormányzati képviselői mandátumot szerző Szabó a közösség felkérésére vállalt, mivel „több évtizedes közéleti pályája alatt jártasságot szerezett egyesületi ügyekben”. A Tisza Szigeteknek nincs vezetőjük, csak kapcsolattartójuk – ez a feladat szintén Szabóé lett.

Szabó Lóránd 2002 és 2009 között volt Dombóvár polgármestere, majd egy rágalmazási ügy miatt lemondott, de 2010-ben újra megválasztották, és további 9 éven át, 2019-ig vezette a várost. Első időszakában az MSZP és az SZDSZ támogatásával, másodikban függetlenként, majd egy helyi egyesület színeiben indult a választáson. 2012-ben felbujtóként elkövetett sikkasztásért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, de előzetes mentesítést is kapott, így nem számít büntetett előéletűnek, maradhatott polgármester – emlékeztetett a hírről szintén beszámoló hvg.hu.

Szabó kampányait korábban Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc is segítették, 2023-ig a DK választókerületi alapszervezetét is vezette. A pártból való kiábrándulásával kapcsolatban arról beszélt, hogy rendszerszintű megújulásra lett volna szükség.

„Nem akarok olyat mondani, hogy az elnök úrnak hátrébb kellett volna lépni – egyébként igen –, mert ez csak egy kis elem” – magyarázta a lapnak a korábbi polgármester, aki azt is közölte, hogy nem akar a következő országgyűlési választáson tiszás színekben indulni. Igaz, nem is tehetné, hiszen a párt elzárkózik a volt politikusoktól, bár Szabó szerint ez idővel változni fog.