Nacsa Lőrinc az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem új vallásturisztikai képzésének ünnepélyes elindítása alkalmából arról beszélt: Magyarország megannyi, a zsidó-keresztény kultúra szerves részét képező, épített örökséggel büszkélkedhet, ahol a látogatók élő közösségekkel is találkozhatnak.

Hirdetés

Emlékeztetett: a kormány az elmúlt időszakban folyamatosan újította és újítja fel a vallásturisztikai helyszíneket az anyaországban és a határon túli területeken egyaránt. Aláhúzta: meggyőződésük szerint ez a munka nem a múltat, hanem a jövőt szolgálja. Az új vallásturisztikai képzésben résztvevők feladata kettős: egyrészt bemutatni a helyszínt, az épületet, az épített örökséget, másrészt a keresztény hitből fakadó missziós lelkülettel rávilágítani arra, hogy ezek az épületek nem öncélúan, hanem a „feljebbvaló dicsőségét hirdetve” állnak helyükön – mondta.

Szavai szerint a vallásturizmus színterei tehát nem múzeumok, hanem élő közösségek és a hozzájuk kapcsolódó ismeretek elmélyítéséhez, összefoglalásához nyújt segítséget az Egri Főegyházmegyével és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemmel közösen megalkotott, most induló, szakirányú vallásturisztikai szakemberképzés. Jelezte: bízik abban, hogy a képzésre jelentkezők saját szakterületükön hosszú távon tudják majd kamatoztatni tanulmányaikat a keresztény Magyarország jövője érdekében.

Korábban írtuk