Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgynevezett „győzelmi tervét” aláássa az a valóság, hogy országának nincs elég embere és erőforrása ahhoz, hogy felülkerekedjen Oroszországon – jelentette csütörtökön a The Economist.

Hirdetés

Zelenszkij jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodik, hogy népszerűsítse javaslatát, amely a hírek szerint abban merül ki, hogy a Nyugat növelje támogatását készpénz és fegyverek formájában, hogy Kijev folytatni tudja a harcot.

A brit magazin leírta az ukrán gazdaságot érintő szörnyű helyzetet és a csökkenő katonai létszámot. Moszkvával ellentétben, amely önkénteseket vet be, Kijev a kényszersorozásra támaszkodik – jegyezte meg.

„A tisztek arra panaszkodnak, hogy a behívottak közül sokan alkalmatlanok a harcra: túl öregek, túl betegek, túl részegek. Nincs egyértelmű út a hadseregből való kilépéshez, ami miatt a mozgósítás egyirányú jegynek tűnik a hullaházba” – írja a The Economist.

Korábban írtuk

A lap szerint az ukránok kevesebb mint harminc százaléka tartja szégyenletesnek a behívó megkerülését.

Generációs szakadék van, a fiatalabb, katonai szolgálatra alkalmas férfiak sokkal kevésbé hajlamosak támogatni Zelenszkij megalkuvást nem ismerő álláspontját, mint azok, akik túl idősek ahhoz, hogy besorozzák őket – tette hozzá a jelentés.

A lap csütörtökön egy külön szerkesztőségi cikkben azzal vádolta Zelenszkijt, hogy katonai stratégiájával „szembemegy a valósággal”, és arra figyelmeztetett, hogy „elüldözi Ukrajna támogatóit és tovább osztja az ukrán társadalmat”, ha folytatja azt.

Ukrajnának újra kell definiálnia az Oroszország feletti győzelmet úgy, hogy „virágzó, nyugati irányultságú demokráciává válik”, miután engedményeket tett a béke érdekében. Cserébe azért, hogy „elfogadja ezt a zord igazságot, a nyugati vezetőknek hihetővé kell tenniük a legfőbb háborús célját azáltal, hogy biztosítják Ukrajnának a szükséges katonai kapacitást és biztonsági garanciákat” – javasolták.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el az Orosz Hírek oldalán.