Trump a megbeszélés előtt újságírókhoz szólva elmondta, hogy kész Ukrajnával és Oroszországgal is együttműködni a konfliktus rendezése érdekében.

Hirdetés

„Nagyon jó kapcsolatunk van (Zelenszkijjel), és mint tudják, nagyon jó a viszonyom Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is” – jelentette ki. „Úgy vélem, ha győzünk (a választáson), akkor nagyon gyorsan rendezni tudjuk az ukrajnai konfliktust” – tette hozzá.

Zelenszkij a sajtónak azt mondta, hogy egyebek között a „győzelmi tervét” szeretné megvitatni Trumppal.

Hozzátette, hogy Trump demokrata párti kihívójával, Kamala Harrisszel is találkozik, mert Ukrajnának erős amerikai támogatásra van szüksége a folytatódó háborúhoz.

Korábban írtuk

A találkozót követően Zelenszkij az X-en angol nyelven közzétett bejegyzésében nagyon produktívnak nevezte megbeszélését Trumppal, mondván, hogy egyetértettek abban: véget kell vetni az immár két és fél éve tartó háborúnak.

„Nagyon gyümölcsöző találkozóm volt Donald Trumppal (…) bemutattam neki győzelmi tervünket, és részletesen áttekintettük az ukrajnai helyzetet és a háború következményeit népeink számára. Számos részletet megvitattunk” – írta Zelenszkij. „Osztjuk azt a nézetet, hogy le kell állítani a háborút Ukrajnában. Putyin nem győzhet. Az ukránoknak kell győzniük” – tette hozzá.

Donald Trump a mintegy 40 perces megbeszélést követően Zelenszkij oldalán a Fox News hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta: mindketten szeretnénk (a háború) végét és egy igazságos megállapodást látni. „Az elnök szeretné ha véget érne, mégpedig a lehető leghamarabb. Tisztességes alkut szeretne” – húzta alá a republikánus párti elnökjelölt.

Zelenszkij kijelentette, hogy a háborúnak nem lett volna szabad kitörnie, és megismételte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökre nyomást kell gyakorolni a háború leállítása végett.