Joe Biden amerikai elnök és tanácsadói nem bíznak Volodimir Zelenszkij „győzelmi tervében” – írja a Politico című lap forrásokra hivatkozva.

Hirdetés

„Az elnök és legközelebbi tanácsadói némileg kételkednek Zelenszkij győzelmi tervében” – állítja két, a belső beszélgetéseket ismerő személy. Négyszemközt megkérdőjelezik a döntését, hogy olyan offenzívát indított Oroszország ellen, amely csapatokat vont el a donyecki frontvonaltól, és aggódnak a konfliktus hosszú távú pályája miatt” – írta a kiadvány.

Az amerikai kormányzat továbbra sem biztos abban, hogy Kijevnek engedélyezni kellene, hogy nagy hatótávolságú rakétákkal mélyen Oroszországba indítson támadást, annak ellenére, hogy a Pentagon nyilatkozatai szerint stratégiailag ez a döntés nem játszana jelentős szerepet.

Volodimir Zelenszkij az ENSZ Biztonsági Tanácsának keddi ülésén az ukrajnai konfliktus megoldását célzó, Oroszországgal folytatott tárgyalások ellen emelt szót. Emellett ismét a „békeformula” alkalmazása mellett szólalt fel a helyzet megoldására.

Korábban írtuk

Az ABC Newsnak adott interjújában Zelenszkij azt is elmondta, hogy az úgynevezett Ukrajna győzelmi tervének semmi köze az Oroszországgal folytatott tárgyalásokhoz, hanem az ukrán fegyveres erők megerősítését célozza. Szerinte a kezdeményezés célja a konfliktus mielőbbi befejezése, nem pedig az, hogy több évig elhúzódjon.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő Zelenszkij szavait kommentálva hangsúlyozta, hogy még nincs kézzelfogható „terv”, még a Nyugat számára sem.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el az Orosz Hírek oldalán.