Ennek a kommunistáktól a kereszténydemokratákig húzódó régi elitnek az érvelése egész Európában ismerős: az idegengyűlölő, klímaváltozás-tagadó, összeesküvés-elméleteket hirdető, szélsőséges erőnek a hatalomra kerülését minden eszközzel, akár az elveik félretételével is meg kell akadályozni.

Hirdetés

Erre a megakadályozásra Ausztriában van is esély, annál is inkább, hiszen a zöld-liberális államelnök, Van der Bellen előre bejelentette, hogy nem tekinti kötelességének a győztes párt vezetőjét kormányalakításra felkérni. Ilyen jogi kötelem valóban nincs, a demokrácia alapelveivel azonban szöges ellentétben állna. Az előrejelzésekből az látszik, hogy ha az FPÖ-t valóban kihagyják a koalícióból, akkor a második, jobbközép ÖVP-nek még legalább két további párttal kell szövetségre lépnie, olyan pártokkal, amelyektől alapvetően eltérő nézeteket hirdet. Ráadásul olyan ellenzékkel kellene szembenéznie, amely a választási győzelem hatalmas erkölcsi fölényével nehezedne rá a mindennapjaira.

Akárhogy is lesz, a régi, ’68-as elit által ellenőrzött médiában kitartóan szélsőjobboldalinak bélyegzett, valójában a régi elit ellen lázadó FPÖ politikai karanténba szorítása egyre kevésbé lesz tartható, akárcsak a francia Nemzeti Tömörülésé, a német AfD-é és a ma még kevésbé ismert, de emelkedő többi lázadóké. Sokan, akik ezt a változást korábbra várták, csalódásként élték meg a legutóbbi EP-választásokat, ám úgy tűnik, ami késik, nem múlik.

Az alábbi táblázat a szeptember 22-i, legutóbbi felmérés szerint várható eredményt mutatja, összevetve a legutóbbi, 2019-essel. A küszöb Ausztriában 4 százalék, így a Sörpártnak van, a Kommunista pártnak nincs esélye bejutni az osztrák parlamentbe.

Fotó: Austria Presse Agentur, képernyőkép
Korábban írtuk