Fotó: MTI/Vajda János
Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár beszédet mond a kisgyőri kerékpárút, valamint a község felújított szociális intézményének ünnepélyes átadásán 2024. szeptember 28-án

Nagy János úgy fogalmazott, ahhoz, hogy a falu virágozzon, nem kell más, mint egy erős, összetartó közösség, egy „olyan rutinos róka, aki negyed évszázada országgyűlési képviselő”, valamint egy energikus polgármester, aki mögött egy vidékpárti nemzeti kormány áll. Az államtitkár hozzátette, „nagy előny, ha a kormány vezetője is egy akkora faluból származik, mint Kisgyőr”.

Hirdetés

A politikus azt mondta, így lesznek „a lesajnált borsodi zsáktelepülésekből festői ékszerdobozok a Bükk-hegység lábánál”.

Nagy János leszögezte, a magyar falvak a kormány álláspontja szerint nem a múlt, hanem a jövő részei. Erős Magyarország nem létezhet erős kistelepülések nélkül. A falvak nemzeti identitásunk gyökérrendszerét jelentik – tette hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett, a kommunizmus majd a szocialista-liberális kormányzat alatt a magyar települések „kivéreztetése, lélegeztetőgépre csatolása, és a falusi élet teljes ellehetetlenítése” zajlott. Azt mondta, innen kell elérni azt, hogy a falusi létforma ne a múltat, hanem a jövőt jelentse a magyarok számára. Kiemelte, ma már számos eszköz szolgálja ezt a célt a falusi csok-tól kezdve a Magyar falu programig.

Korábban írtuk

Felhívta a figyelmet, egy olyan településen mint Kisgyőr, az élet semmiben nem nyújt kevesebb lehetőséget, mint a közeli Miskolc. A végső cél az, hogy a falusi életet ne érezzék hátránynak a fiatalok. Ehhez pedig olyan színvonalú szolgáltatásokra és infrastruktúrára, programokra és eseményekre van szükség, amelyeknek köszönhetően a falvakban élők büszkék lehetnek a kistelepülésekre – szögezte le. Az államtitkár Kisgyőrt követendő példának nevezte a magyar falvak számára, mert szerinte megmutatja, hogyan lehet jó ötletekből hagyományt építeni és a település arculatává tenni.

Tállai András (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy az elkészült kerékpárút része a majdani Miskolcot Egerrel összekötő kerékpárút-hálózatnak. Kékedi László, Kisgyőr független polgármestere köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a kerékpárút építésében, valamint a szociális intézményének felújításában.

A Kisgyőrt Miskolctapolcával összekötő erdészeti-mezőgazdasági és kerékpárút 6,6 kilométer hosszú, amit a Harsányi tóig vezető, 8,6 kilométeres, a biciklisek részére kitáblázott és felfestett közútszakasz egészít ki. A település szociális intézményében az épület tetőszerkezetét és nyílászáróit cserélték ki.