Hirdetés

Magyar Péter az első pillanattól kezdve a Fideszt másolja a pártépítés módszereiben. Az őt ismerők elmondása szerint Orbán Viktornak nincs a világon nagyobb rajongója az ellenzék új reménységénél. A gyakorlati politizálás közben azonban rendre kiütköznek a hitványságok, amelyek általában az olcsó kópiákra jellemzők.

A Facebook-huszár

Fotó: Magyar Péter, Facebook

Magyar Péternek első nekifutásra sikerült mindaz, ami Vona Gábornak, Jakab Péternek, Márki-Zay Péternek, Gyurcsány Ferencnek pártapparátussal és külső pénzügyi források mellett évek alatt sem: százezreket állított maga mellé, vezényelt az utcára és az urnákhoz. A bizalmat azzal alapozta meg, hogy semmi köze nem volt a korábbi ellenzékhez. Sőt, állítása szerint a kormány legbelsőbb köreiből kiugorva állt a változás élére. Emellett ő lett az első influenszer politikus Magyarországon. Nincs koherens programja, világnézete vagy meggyőződése.

Jól kitalált megszólalásokkal, posztokkal tematizálja a közbeszédet. Rajongói élete minden mozzanatáról tudnak, ő pedig, akár egy filmszínész, tudatosan rájátszik elsősorban az ötvenes hölgyek rajongására. Szerelmi életét is a nyilvánosság előtt éli. Gondolatait, érzéseit éppúgy megosztja követőivel, mint az ebédjéről vagy a naplementéről készített fotóit. Lubickolni látszik e szerepben: született celeb került az ellenzék élére.

Magyar Péternek azonban a siker érdekében vállalnia kell annak a kockázatát, hogy örökre a bulvár világában ragad. Mint egy teleregény epizódjait, úgy követi a közvélemény magánéletét. Volt felesége, Varga Judit után egy korábbi kapcsolata, Ádám Laura is kínos részleteket árult el viselkedéséről. Kiderült, hogy iszonyatos kompenzálási kényszertől szenved, komplexusai foglyaként folyamatosan konfliktusba kerül szűkebb és tágabb környezetével. Legutóbb pedig volt élettársa és politikai szövetségese, Vogel Evelin közölt eddig ismeretlen részleteket az Indexnek adott interjújában nemcsak Magyar Péter személyiségéről, hanem közös pártépítésük kezdeti lépéseiről is. Arról már maga Magyar Péter beszélt az interjúra adott válaszában, hogy Vogel Evelin 11 órányi hangfelvételt adott át állítólag a Fidesznek, amellyel megpróbálják majd őt ellehetetleníteni.

Korábban írtuk

Fotó: YouTube (képernyőfotó)
Vogel Evelin (b)

Hogy mi fog kiderülni ezekből, az a jövő zenéje. Ha azonban azt vesszük alapul, hogy Karácsony Gergely is túlélte politikailag a terhelő hangfelvételek nyilvánosságra kerülését, úgy vélhetően Magyar Péter rajongótábora sem ábrándul ki idoljából. Hiszen az sem ingatta meg a belé vetett hitet, hogy kiderült, a Diákhitel Központ igazgatójaként a barátainak juttatott állami megbízásokat, így építve kliensrendszert. Rövid határidejű, teljesen felesleges feladatokról szóltak a megbízások, mindig ügyelve arra, hogy a közbeszerzési határt jelentő 15 milliós összeg alatt maradjanak. A kedvezményezett cégek tulajdonosai aztán a Tisza Párt vezetésében is feltűntek. Az ügyre maga Hadházy Ákos hívta fel a figyelmet, amelyre Magyar szokásához híven Facebook-kommentben reagált.

Párhuzamos struktúrák

Vogel Evelin egyébként semmi újat nem mondott Magyar Péter személyiségéről. Ugyanazok a jellemvonások rajzolódtak ki, amelyeket már Varga Judit és Ádám Laura elbeszéléseiből megismerhettünk. A nóvum a Tisza Párt indulásának bemutatása. Kiderült, hogy a Magyar Péter körül csoportosuló NER-hercegek azonnal elfordultak tőle, amikor korábbi pártjára támadt. Vogel szerint Magyar Péter légüres térbe került.

A Gulyás Mártonnal a Partizánon folytatott beszélgetése után Vogel maga kezdeményezte korábbi kapcsolatuk felmelegítését, a nő segítségével pedig sikerült új barátokat szereznie a tehetős politikai vállalkozók világában. Bojár Gábor szerepe nem mellékes, de nem is különösebben fontos. A nyíltan kormányellenes, liberális milliárdos korábban is a zsebébe nyúlt, amikor esélyt látott arra, hogy ártson a Fidesznek, és most is ezt tette. Erről ő maga nyilatkozott nemrég egy baloldali lapnak. Bojárnál azonban sokkal fontosabb annak a titokzatos üzletembernek a személye, aki a pénz mellett szakmai tanácsokkal is segített megszervezni Magyar Péter első tömegmegmozdulását. Az eseményekre rálátó forrásaink szerint az említett személy nem más, mint Barlay Kristóf, akinek jelentős pénzügyi és kapcsolati tőke állt rendelkezésére a Magyar-féle road show megszervezésére.

Barlay afféle jobboldali fészekaljból származó dandy. Az a típus, aki kifogástalan katolikus és nemzeti pedigréje ellenére valamilyen érthetetlen indíttatásból azok mellé állt, akik minden olyan értéket gyűlölnek, amelyek jegyében ő felnevelkedett. Barlay az a fajta budai pénzember, aki igyekszik meglovagolni a reményei szerint felfelé ívelő politikai hullámot, ettől remélve a hatalmat, amit származása ellenére eddig nem kaphatott meg. Valószínűleg az ő fideszes kapcsolatait használta fel Magyar Péter, miután lezárultak előtte a kormánypárti körökhöz vezető utak.

Szó sincs tehát arról, hogy Magyar Pétert a fideszes kapcsolatai segítették volna, ez csupán a mítoszt tápláló hazugság.

Fotó: Metropol
Barlay Kristóf (b)

Magyar Péter nem új polgári vagy nemzeti oldalt épít, nem sikerült az úgynevezett csalódott fideszeseket sem megszólítania. A baloldali ellenzék szavazói vándoroltak át hozzá a Momentumtól kezdve a DK-ig. Jól mutatja ezt, hogy nemrég Dombóvár volt DK-s választókerületi elnöke alapított úgynevezett Tisza-szigetet, a párt európai parlamenti képviselői pedig olyan külföldi tanácsadókat szerződtetnek le, akik a progresszív liberális oldalhoz vannak bekötve. Dávid Dóra tiszás EP-képviselősége önmagában kérdésessé teszi, hogy a párt a magyar emberek érdekét képviselné. A hölgy ugyanis korábban a Meta jogászaként védte a Facebookot működtető céget, legújabban pedig EP-képviselőként azt a Björn Warrent vette maga mellé, aki korábban egy német liberális képviselő, később a magyargyűlölő Donald Tusk pártjában politizáló lengyel Danuta Hübner szakpolitikai tanácsadója volt, majd Radosław Sikorski munkáját segítette Brüsszelben.

A Mandiner nemrég részletes cikket közölt a témáról, amelyből kiderül, hogy amikor Sikorski lengyel külügyminiszter lett, Warren nem folytatta utódja mellett a munkát, hanem kilenc hónapig állás nélkül várt ajánlatra. Nem kellett csalódnia, Dávid Dórától lehetőséget is kapott a folytatásra. Ugyanígy került tiszás megbízással pozícióba Antonio Carnieletto és Francesco Pettinari, mindketten egy-egy, a Renew Europe pártcsaládhoz tartozó olasz képviselő mellett teljesítettek szolgálatot. A magát polgáriként pozicionáló Tisza Párt tehát a Momentum pártcsaládjából igazolt szakértőket Brüsszelben.

Radnai Márk (b)

Nyílt titok az is, hogy a Tisza Párt létrejötte mellett ott bábáskodtak a Jobbik szakértői is. Erről Gyöngyösi Márton is beszélt korábban, elismerve, hogy sokan csatlakoztak tőlük Magyar Péterhez. Az irány egyértelmű, ha tekintetbe vesszük, hogy a párt vezetésében szerepet kapott a Radnai család is. A Tisza alelnöke ugyanis nem más, mint Radnai Márk, Radnai László fia. A Mi Hazánk elnökének, Toroczkai Lászlónak állítása szerint a háttérben az ifjabb Radnai mellett a párt irányításában Radnai László is részt vesz, aki korábban Vona Gábor jobbkezeként vezényelte le a Jobbik balra átját is. A pártbeli belső forrásokból származó információk szerint Magyar Péter összeférhetetlen és sok esetben agresszív magatartása miatt az operatív munkát már hosszú ideje Radnai Márk végzi, akinek nem is kell egyeztetnie Magyarral a döntéseiről. Az olyan figurák feltűnése pedig a Tisza körül, mint Nagy Ervin vagy NoÁr, garanciát jelentenek arra, hogy nemcsak politikai, de kulturális értelemben is a legszélsőségesebb progresszívok akaszkodtak rá a pártra.

Csereszabatos népvezér

Magyar Péter előbb vagy utóbb elhasználódik a küzdelemben, amelynek nemcsak főszereplője, de szítója is. A Tűzfalcsoport nemrég pszichológiai szakvéleményt osztott meg a közösségi médiában a pártvezér személyiségjegyeiről. Eszerint észrevehető nála az énhatárok elmosódása; nincs igénye a logikai ellentmondás-mentességre; sajátos álomvilágban él; miközben érzelmileg bizonytalan; szorongásra utaló jeleket produkál. Amennyiben a megállapítások helytállóak, biztosak lehetünk benne, hogy mindezt a párt háttéremberei és szponzorai is tudják róla. De éppen ezek a lelki jellemzők teszik kiváló alannyá azok számára, akik rajta keresztül akarják megbuktatni a Fideszt. Magyar Péter egy klasszikus politikai one man show-t ad elő, de a társulatot nem ő irányítja. A főszerepen túl esze ágában sincs felelősséget vállalni, a döntések súlyát cipelni. Az nem az ő világa. Szívesen szerepel, beszél, vágyik a figyelemre, az elismerésre, de legfőképpen a pozícióra. Teljes beleéléssel viszi a szerepét, bejátssza az egész színpadot, másnak nem is igazán marad mellette hely.

A párt mögött álló tanácsadók és pénzemberek bizonyára tanultak az előző évek hibáiból. Ha kiállnak a fényre, esetleg saját fészekaljból állítanak a párt élére valakit, azonnal lebuknának. Magyar Péter azonban kifogástalan a szerepére, el tudja hitetni, hogy új erő érkezett a politikai küzdőtérre. Dömötör Csaba ezzel összefüggésben nemrég arról beszélt: egyre látványosabb, ahogy Magyar Péter letiltja a Tisza Párt politikusait a Facebookon túli világban való megmutatkozásról. Magyar Péter személyiségénél sokkal nagyobb kockázatot jelent ugyanis, ha a párt döntéshozóiról és képviselőiről kiderül, hogy mit gondolnak a világról és Magyarországról. Az pedig, hogy kik ők valójában és mit képviselnek, csak akkor derül ki, ha kormányra kerül a párt. Jobb esetben ha a belső ellentétek nyomán repedések keletkeznek a falon.