A spanyol tengeri mentőszervezet közleménye szerint a nem sokkal éjfél után kapott riasztás után helyszínre érkezett egységnek 27 migránst sikerült kimentenie, az eltűnteket pedig még keresik.

Hirdetés

A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek az első csónak 1994 augusztusában történt sikeres megérkezése óta számítanak az Afrikából Európába tartó illegális migránshajók és csónakok egyik fő célállomásának. A spanyol belügyminisztérium adatai szerint az azóta eltelt 30 év alatt mintegy 200 ezer migráns érkezett így Európába; egy emberjogvédő szervezet becslése szerint pedig legalább 4800-an fulladtak az óceánba ezen az útvonalon.

Korábban írtuk

Idén augusztus közepéig 22 304-en érkeztek a Kanári-szigetekre az afrikai országokból, ami 126 százalékos emelkedésnek felel meg a tavalyi év hasonló időszakában regisztrált 9864 migránshoz képest; miközben már 2023-ban is rekordot döntött a szigetekre érkező illegális bevándorlók száma, megközelítve a 40 ezer főt. A Kanári-szigetek régióelnökének becslése szerint az egyre több induló hajó és gumicsónak miatt az év végig érkezők száma az 50 ezret is meghaladhatja.

A szigeteket érintő migráció jelentős emelkedését tapasztalva Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök augusztus végén Afrikába látogatott, és Mauritániával és Gambiával is együttműködési megállapodást kötött az illegális migráció szabályozása és megfékezése érdekében.