Fotó: MTI/Kovács Tamás
A magyar válogatott a Magyarország – Románia női kézilabda felkészülési mérkőzés kezdete előtt a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban 2024. szeptember 28-án
Hirdetés

A részben hazai rendezésű Eb-re készülő nemzeti csapatnál bemutatkozott Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány segítőjeként az új másodedző, a Debrecen trénere, Szilágyi Zoltán. „Nincsenek klubszínek, csak piros-fehér-zöld szívek” – hirdette a felirat a nézőtéren kifeszített egyik magyar zászlón.


Kiegyenlítetten indult a szombat koraesti találkozó, jól tartotta magát a román együttes, amelynek valamennyi játékosa hazája bajnokságában szerepel. A házigazda csapat Klujber Katrin vezérletével 13 perc elteltével tudott először számottevően eltávolodni (9-5). Bő negyedóra után Füzi-Tóvizi Petrát kellett rövid ideig ápolni, a különbség pedig 2-4 gól között ingadozott, hátul a határozottság, elöl a pontosság hiányzott időnként a magyar válogatott játékából. Öt perc volt hátra a szünetig, amikor egy találatra közelítettek a vendégek (13-12), a játékrész hajrájában aztán Böde-Bíró Blanka védésének és néhány román hibának köszönhetően visszaállt a négygólos különbség.

Korábban írtuk

A második félidőt friss szélsőkkel és kapuscserével kezdte meg a vendéglátó alakulat, Janurik Kinga rögtön védéssel nyitott. A lelátón fokozatosan gyarapodtak a nézők – vélhetően többeket akadályozott a pontos érkezésben az M1-es autópályán Biatorbágynál kialakult torlódás -, a magyar előny viszont nem nőtt hasonló ütemben, a szünet utáni percekben ismét előjött a válogatottnál az elmúlt időszakban ebben a periódusban rendre tapasztalható rosszabb teljesítmény: egyenlítettek a románok (19-19). A találkozó utolsó negyedébe lépve viszont sikerült ismét eltávolodni kissé a riválistól (25-22). A záró tíz percen belül fáradni látszott a megfiatalított, átalakulóban lévő román válogatott, egyre többet hibázott, ezt kihasználva pedig nyolc gólra ellépett Golovin Vlagyimir együttese (33-25). Noha Papp Nikoletta a hajrában megkapta a harmadik két percét és így a piros lapját, ez már nem befolyásolta a magabiztos magyar sikert, az utolsó percben pedig már tízig számolhatott a publikum, az addigi legnagyobb különbség kialakulását jelezve (37-27).

Szöllősi-Schatzl Nadine, Kuczora Csenge, Kácsor Gréta, Klujber, Márton Gréta és Simon Petra egyaránt négyszer volt eredményes, Böde-Bíró hét, Janurik három védéssel vette ki a részét a sikerből.

A két csapat 101. egymás elleni mérkőzését játszotta, 34 román győzelem és kilenc döntetlen mellett ez volt az 58. magyar siker.

A magyar válogatott második őszi összetartása október végén lesz, akkor az olimpiai ezüstérmes, világbajnok francia együttessel játszik két felkészülési találkozót Toulonban, illetve Párizsban. A november 28-tól december 15-ig tartó kontinensviadal előtti közvetlen felkészülés során a csoportmérkőzések és a középdöntő magyarországi helyszínén, Debrecenben rendeznek felkészülési tornát november 22-től 24-ig a magyar mellett a szlovák és az ukrán csapat részvételével.


Eredmény, felkészülési mérkőzés:

Magyarország-Románia 37-28 (17-13)

Tatabánya, v.: Brkic, Jusufhodzic (osztrákok)

a magyar gólszerzők: Szöllősi-Schatzl, Kuczora, Kácsor, Klujber, Márton, Simon 4-4, Győri-Lukács, Vámos, Faluvégi 3-3, Füzi-Tóvizi 2, Bordás, Pásztor 1-1

lövések/gólok: 50/37, illetve 43/28

gólok hétméteresből: 0, illetve 2/1

kiállítások: 8, illetve 4 perc

piros lap: 1, illetve 0


Golovin: A lányok mentálisan olyan erősek, mint az olimpián

Golovin Vlagyimir szerint a női kézilabda-válogatott tagjai a románok ellen 37-28-ra megnyert tatabányai felkészülési találkozón ugyanolyan erősek voltak mentálisan, mint a párizsi olimpián, ahol hatodik lett együttese.

Az MTI-nek a szövetségi kapitány elmondta: ilyen felállásban még nem dolgoztak együtt a stábhoz másodedzőként csatlakozó Szilágyi Zoltánnal, viszont ő korábban volt játékosa a jelenleg a DVSC női csapatának vezetőedzőjeként is tevékenykedő Szilágyinak. Mint mondta, mindenkinek megvan a feladata a stábban, de igazán a közös munka közben alakulnak majd a dolgok.

A román együttessel csütörtökön zárt kapus találkozót is játszottak, amint Golovin elárulta: arról a – két góllal megnyert – mérkőzésről csupán a kapusteljesítményt lehet kiemelni, mivel akkor „egy kicsit szanaszét” volt a védekezésük. Ezúttal viszont többségében már visszakapták a játékosoktól, amit kértek.

„Ugyanakkor fontos, hogy pánikhangulat nincs, a lányok mentálisan ugyanolyan erősek, mint az olimpián” – utalt arra a szövetségi kapitány, hogy a rivális többször is visszakapaszkodott, ennek ellenére a hajrában örömjátékkal sikerült nagyobb különbséget kialakítani. Arra a kérdésre, van-e jelentősége, hogy egy felkészülési mérkőzésen is előjött a nemzeti csapat korábbi gyengesége, a szünet utáni tízperces rosszabb periódus, azt felelte: egy ilyen találkozón is fontos, hiszen a felkészülési mérkőzés is válogatott találkozó.

„Az a fontos, hogy ebből a hullámvölgyből hogyan tudunk kijönni” – hangsúlyozta.

Vámos Petra kiemelte: jó érzés volt visszatérni a válogatotthoz, amely most új értelmet nyert számára azzal, hogy már külföldön, a Metznél kézilabdázik, így különösen jó érzés volt találkoznia a csapattársaival.

„A csütörtöki találkozón azt érzem, hogy több hiányosságunk volt, legfőképp a védekezésben. Azért elég nagy lövőik vannak a románoknak, és akadtak problémáink a kilépéssel, illetve az abból történő váltásokkal. Ma talán egy fokkal jobban meg tudtuk ezt oldani. Ennek ellenére azt gondolom, hogy megint kijöttek azok a dolgok, amiken majd a későbbiekben dolgoznunk kell, hiszen hogyha komolyabb csapatokkal fel akarjuk venni a versenyt, akkor ez nélkülözhetetlen lesz” – fejtette ki az irányító, aki háromszor vette be a románok kapuját.

A mérkőzés közben tapasztalt problémák okát részben abban látta, hogy most többen is új csapatban játszanak, mint korábban, más védekezést képviselő együttesekbe kerültek, így újra össze kellett szokniuk.

„Nyilván nekünk meg kell tanulnunk azt, hogy mindössze pár nap alatt át kell tudnunk állni egyik rendszerről a másikra” – vélekedett.

A Metzre kitérve elárulta: a kapus Szemerey Zsófival jól be tudtak illeszkedni, és bár a váltásnak természetszerűleg megvannak a maga nehézségei, az első benyomásaik pozitívak és kezdik megtalálni a helyüket a csapaton belül a pályán és azon kívül is.

„Úgy érzem, hogy ez egy nagyon jó fejlődési lehetőség lesz mindkettőnk számára” – szögezte le.