Fotó: MTI/Kocsis Zoltán
Karácsony Gergely fõpolgármester (j) és a könyvfesztivál díszvendége, a Budapest Nagydíjjal kitüntetett Jón Kalman Stefánsson izlandi író a 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál megnyitóján a budapesti Millenáris parkban 2024. szeptember 26-án.
Hirdetés

Egyebek mellett ezt mondta:

„Tragédiaként élem meg, hogy a magyar kormány próbálja a nemzetet kevesebbé tenni: az iskolák és a kórházak például szörnyű állapotban vannak, miközben az országnak gyönyörű fővárosa van.”

Nem hiszem, hogy Stefánsson rosszindulatú volna. Sőt, azt gondolom, hogy inkább elfogadónak, megértőnek, nyitottnak tartja magát, aki szigorúan ragaszkodik a meggyőződéséhez.

Ilyennek tudja Magyarországot: a gyönyörű főváros (ellenzéki vezetéssel), és a nemzetet kevesebbé tevő kormány, a szörnyű állapotú iskolák és kórházak. Amelyekben Stefánsson nyilván életében soha nem járt, de ezt írják a mértékadó lapok, ezt mondják a barátai, miért ne hinne nekik.

A nyugati értelmiség óriási többsége ilyennek látja és láttatja Magyarországot. Ami, félek, nem is változik addig, amíg az európai fősodorhoz simuló kormány nem kerül hatalomra. Pedig arra egyhamar aligha kerül sor.

Korábban írtuk