Az államtitkár a Facebook-oldalán azt írta, „nagy megtiszteltetés ért: audiencián fogadott Őszentsége II. Karekin, az örmény apostoli pátriárka”.

Hirdetés

Ismertetése szerint az egyházfő meghívására Örményországba utazott, hogy részt vegyen két kiemelten fontos egyházi ünnepen: a szent olaj (müron) megáldásának liturgiáján, amelyet hétévente tartanak, valamint az Örmény Apostoli Egyház ecsmiadzini anyaszékesegyháza újraszentelésének ünnepén, amelyhez hasonlóra hatszáz éve került sor.

Azt közölte: a kiváló magyar-örmény kapcsolatokat jellemzi, hogy külföldről egyedül a magyar kormány képviselője kapott meghívást a jeles eseményekre. Hozzáfűzte: a katholikosz-pátriárka az egyházi szertartásokat követően fogadta őt magánkihallgatáson.

Azbej Tristan bejegyzésében arról is tájékoztatott, hogy a pátriárka „hálás szavakkal” méltatta a magyar kormány erőfeszítéseit a közel-keleti keresztényeknek – köztük örményeknek – a Hungary Helps – Magyarország segít programon keresztül nyújtott támogatása terén, valamint a Karabahból Örményországba áttelepült családok megsegítése terén is, külön kiemelve Magyarország közvetítő szerepét az Azerbajdzsánban fogvatartott örmény állampolgárok 2021-es szabadon bocsátásában.

Korábban írtuk

Az államtitkár beszámolója szerint a pátriárkával beszéltek a keleti kereszténység helyzetéről, továbbá a béketeremtés lehetőségeiről a kaukázusi, közel-keleti és ukrajnai konfliktusok vonatkozásában.

Bejegyzése szerint Azbej Tristán beszámolt az örmény egyházi vezetőnek a diplomáciai kapcsolatok 2022-es újrafelvételét követően gyors ütemben bővülő magyar-örmény kulturális, oktatási, légi közlekedési és gazdasági kapcsolatokról.

Azt írta, örményországi tartózkodása során találkozott még a Libanonból az országba látogató XXI. Rafael Péter Minaszján örmény katolikus pátriárkával, valamint örmény külügyi vezetőkkel, és szakmai megbeszélést folytatott a Hungary Helps Program jelenleg is zajló humanitárius programjait megvalósító Örmény Vöröskereszt és Karitász vezetőivel.

„Keleti keresztény testvéreink számíthatnak Magyarországra” – írta közösségi oldalán az államtitkár.