Az előző holland kabinet határozott arról, hogy menedékjogot ad a korábban az afganisztáni holland missziónál alkalmazott biztonsági őröknek, tolmácsoknak és családjaiknak. Caspar Veldkamp külügyminiszter, Ruben Brekelmans védelmi miniszter és Marjolein Faber menekültügyi miniszter a holland parlamentnek pénteken küldött levelükben ugyanakkor azt mondták: „másképp értékelik” az érintettek körülményeit.

Hirdetés

„A személyzet nem volt jogosult menedékjogra Afganisztán 2021. augusztusi evakuálása után, mert külső ügynökségeknek dolgoztak, nem pedig közvetlenül a holland kormánynak”

– érveltek a miniszterek.

A holland ellenzéki pártok elítélték a döntést, „szívtelennek, dühítőnek és szégyenletesnek” nevezték, majd felszólították a parlamentet, hogy avatkozzon be az érintettek érdekében – idézte őket a hírportál. A VluchtelingenWerk Nederland nevű, menekültekkel foglalkozó emberi jogi szervezet szerint a döntés „szívtelen”, amely bizonytalanságban hagyja további sorsuk felől az egykori őrként és tolmácsként dolgozó személyzetet és családtagjaikat.

A NATO 2021. április 29-én kezdte meg csapatainak kivonását Afganisztánból. A nemzetközi koalícióban részt vevő országok és más államok Kabul, valamint a szomszédos Pakisztán fővárosa, Iszlámábád repülőteréről repülőgépekkel menekítették ki saját állampolgáraikat és azokat az afgánokat, akik ottani missziójuk során együttműködtek velük, és a tálib hatalomátvétel miatt veszélyben érezték az életüket. Hollandia 2021 augusztusában 1860 embert, később további 2810 embert menekített ki az országból.

Korábban írtuk

A holland kormány az utolsó 64 evakuált személlyel kapcsolatos intézkedéseket véglegesíti – közölték az érintett miniszterek.