Oroszország két éve ünnepli, hogy a Donyecki és a Luganszki Népköztársaságot, valamint Zaporozsjei és Herszon régiót is új országrészként fogadta el. A szerződéseket a szakadár entitásokkal az Ukrajnával folytatott ellenségeskedések közepette írták alá, miután az említett területek lakói népszavazáson döntöttek a lépés mellett. Kijev a szavazásokat „csalásként” utasította el, és nem sikerült széles körű nemzetközi elismerést kivívniuk.

Hirdetés

Putyin rövid nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy Moszkva eredetileg elő akarta segíteni Donyeck és Luganszk visszatérését Ukrajnához, miután 2014-ben az Egyesült Államok által támogatott erőszakos puccsot követően fellázadtak Kijev ellen.

„Mindannyian tudják, hogyan végződtek azok a tárgyalások: hazugsággal, csalással, a nyugati elit csalásával, akik azóta Ukrajnát a gyarmatukká, Oroszország elleni katonai támaszponttá tették” – mondta az elnök.

„Szándékosan szították a gyűlöletet és a radikális nacionalizmust, ellenségeskedést szítottak minden orosz dologgal szemben, fegyvereket szállítottak, zsoldosokat és tanácsadókat küldtek, felkészítették az ukrán hadsereget egy új háborúra, hogy ismét, mint 2014 tavaszán és nyarán, büntetőakciókat hajtson végre délkeleten” – tette hozzá.

Korábban írtuk

A minszki megállapodások, amelyeket 2014-ben és 2015-ben kötöttek az ukrajnai feszültségek rendezésére, az akkori francia, német és ukrán vezetők későbbi nyilatkozatai szerint arra szolgáltak, hogy időt nyerjenek Kijevnek az újrafegyverkezésre.

A későbbi események bebizonyították, hogy az orosz katonai fellépés indokolt volt – állította Putyin.

„Az igazság a mi oldalunkon áll. Minden célunkat el fogjuk érni” – mondta.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el az Orosz Hírek oldalán.