Fotó: Alexandros Michailidis/Shutterstock.com (archív)
Hirdetés

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten jelentette be a nukleáris fegyverek használatára vonatkozó új szabályokat, a Nyugat új fenyegetéseire hivatkozva. A lépést széles körben úgy értelmezték, mint az USA-nak és szövetségeseinek szóló üzenetet a „vörös vonalakról” az ukrajnai proxyháborújukban.

A NATO nem észlelt olyan változást Oroszország nukleáris tartásában, „amely a mi részünkről bármilyen változtatást igényelne” – mondta Stoltenberg a Reutersnek hétfőn, a NATO brüsszeli központjából adott utolsó interjújában. Helyét kedden Mark Rutte volt holland miniszterelnök veszi át.

„Amit eddig láttunk, az a vakmerő orosz nukleáris retorika és üzenetek mintája, és ez beleillik ebbe a mintába” – mondta a norvég politikus. „Minden alkalommal, amikor új típusú fegyverekkel – harckocsikkal, nagy hatótávolságú lövegekkel vagy F-16-osokkal – fokoztuk a támogatásunkat, az oroszok megpróbáltak megakadályozni bennünket”.

„Mivel a Nyugatot eddig nem tántorította el az orosz üzenetváltás – érvelt Stoltenberg –, a nukleáris doktrína módosítása „nem akadályozhatja meg a NATO-szövetségeseket abban, hogy támogassák Ukrajnát”.

Korábban írtuk

Stoltenberg elismerte, hogy nincs “ezüstgolyó”, amely megváltoztathatná a harctéri dinamikát. A NATO nem tudja megváltoztatni Putyin véleményét Ukrajnáról – mondta -, de „azt hiszem, megváltoztathatjuk a számítását” azzal, hogy túl magasra tesszük a harc folytatásának költségeit.

„Egy háborúban nincsenek kockázatmentes lehetőségek” – mondta Stoltenberg arra a kérdésre, hogy a Kijevnek nyújtott további katonai támogatás nem kockáztatja-e az Oroszországgal való közvetlen konfrontációt.

A NATO szempontjából egy ukrajnai orosz győzelem azt jelezné más országok számára, hogy a katonai erő alkalmazása és a szövetség fenyegetése elfogadható – érvelt.

„Akkor [Putyin] megkapja, amit akar, és ez mindannyiunkat sebezhetőbbé tesz” – tette hozzá.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el az Orosz Hírek oldalán.