A parlamenti honlapon olvasható napirend szerint az ülés 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd két nemzetközi egyezményt vitatnak meg a képviselők. Az egyik a magyar-osztrák mentőszolgálati együttműködéséről, a másik a Magyarország és Ukrajna közötti, a közúti és vasúti határforgalomnak a határátkelőhelyeken történő ellenőrzéséről szól.

Hirdetés

Együttes általános vita lesz a honvédelmi tárgyú törvények módosításáról, valamint a honvédelmi tárgyú törvények módosításával összefüggésben egyes törvények módosításáról. A törvényjavaslatok az alaptörvény tizenharmadik, júniusban elfogadott módosításával függnek össze, miszerint sarkalatos törvényben kell meghatározni a Magyar Honvédség katonai műveleteinek, állomásozásának és más, határátlépéssel járó csapatmozgásának, valamint a külföldi fegyveres erők Magyarország területét érintő katonai műveleteinek, állomásozásának és más, határátlépéssel járó csapatmozgásának engedélyezésével összefüggő szabályokat.

A jelenleg az Országgyűléshez rendelt engedélyezési jogkörök egy része átkerül a kormányhoz. Az Országgyűlés jogkörében maradna a külföldi fegyveres erők magyarországi vagy Magyarország területéről kiinduló alkalmazásáról és magyarországi állomásozásáról szóló döntés, ha ezen tevékenységek nem az ENSZ Biztonsági Tanácsa, a NATO vagy az EU döntésén alapulnak. Utóbbi esetekben a kormány dönthet, ahogy a honvédség külföldi alkalmazásáról vagy állomásozásáról is.

Napirenden szerepel a pénzügyi közvetítőrendszert érintő és egyéb törvények módosítása, miszerint az akkumulátor-újrafeldolgozó üzem helyszínét az iparügyekért felelős miniszter jelölheti ki ezentúl.

Korábban írtuk

A 2025-öt és 2026-ot a magyar tudomány évévé nyilváníthatja az Országgyűlés a Magyar Tudományos Akadémia megalapításának kétszázéves évfordulója alkalmából, az erről szóló határozati javaslatot is tárgyalják kedden.

A hatósági tapasztalatokkal, a víziközmű-szolgáltatók megkereséseivel indokolják a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény módosítását, amely egyebek mellett változtat ezen szolgáltatók működési engedélyezési eljárásán, a gördülő fejlesztési tervekkel kapcsolatos és a használati díjra vonatkozó rendelkezéseken.

Utolsó napirendi pont az atomenergiáról szóló törvény módosítása. Ennek célja, hogy megalkossa a Paksi Atomerőmű tervezett üzemidőn túli üzemeltetésének törvényi szintű rendelkezéseit