Koncz Zsófia az idősek világnapja alkalmából fontos nevezte az idősek megbecsülését. A kormányzat kiemelten kezeli a generációk közötti együttműködést és gondoskodást, amit számos családpolitikai intézkedéssel is kifejez – mondta.

Hirdetés

Az államtitkár kiemelte, ilyen a Nők40 program, amit már több mint négyszázezren vettek igénybe. Emlékeztetett, visszaállították a 13. havi nyugdíjat, és a rezsicsökkentés intézménye is segíti a magyar családokat, így az időseket is.

Leszögezte, fontosak a helyi, önkormányzati kezdeményezések, amit a Kulturális és Innovációs Minisztérium jutalmaz is. Példaként említette az Idősbarát Önkormányzat díjat, amit azok a települések kaphatnak meg, ahol kifejezetten odafigyelnek az idősekre. Hozzátette, számos olyan kezdeményezést indítottak, amely az egészséges életmóddal kapcsolatos.

Koncz Zsófia az interjúban felhívta a figyelmet arra, hogy október 1-jén lép hatályba az a jogszabály-módosítás, amivel a speciálisan adózók könnyebben juthatnak hozzá a családi és otthonteremtési támogatások elemeihez, mint a babaváró kölcsön, a csok plusz vagy a falusi csok.

Korábban írtuk

Az államtitkár arról is beszélt, hogy 2010 óta több mint duplájára, 67 ezerre nőtt a bölcsődei férőhelyek száma. Ennek a 80 százaléka önkormányzati fenntartású és az ide járó gyerekek családjai is igényelhetik már a bölcsődei térítési díjat.

Koncz Zsófia a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a bölcsődei térítési díjról közölte, egy hónap alatt már több mint 5500 kérelmet nyújtottak be a családok.

A támogatás mértéke gyermekenként havonta 50 ezer forint, speciális esetben pedig 65 ezer forint lehet; a Magyar Államkincstár weboldalán érdemes tájékozódni a részletekről. Hozzátette, jelenleg is több ezer bölcsődei férőhely kialakítása van folyamatban.

A három éven aluli gyermeket nevelő anyák foglalkoztatása kapcsán azt mondta, európai uniós összevetésben is szép eredményeket értek el: 2010-ben 66 százalékuk tudott dolgozni, ez az adat mára 78 százalékra emelkedett, ami uniós szinten a hetedik legjobb érték.