Hónapok óta támadja nagy vehemenciával, s nem csekély hazugsággal a magyar rezsicsökkentést a Tisza Párt és annak elnöke.

Hirdetés

Érdemes felidézni például azt az interjút, amelyet Magyar Péter nyáron a liberális Magyar Narancs című hetilapnak adott. Akkor arról beszélt, hogy változtatna vagy eltörölné a rezsicsökkentést, ha tehetné. Magyar azt mondta: „tenni kellene valamit” ezzel az intézkedéssel. 

Az egész rezsicsökkentés jelen formájában egy ordas nagy hazugság

– ezt már a szeptember 29-i „Magyar Infón” mondta a pártelnök, ahol saját magának felvetett gondolatokra reagált.

„Jelenleg, ha az átlagot nézzük, a lakossági fogyasztás átlagárát nézzük, akár az áramnál, akár a gáznál, akkor a magyar emberek már többet fizetnek, mint az európai átlag”

– mondta néhány mondattal később.

Korábban írtuk

(A szóban forgó részlet ide kattintva a 44. perctől látható videón.)

Hazugságát Magyar Péter egyébként hónapok óta következetesen ismételgeti. Ez történt a Komárom-Esztergom vármegyei tiszások találkozóján (a gondolatmenet ide kattintva videón a 30. perctől látható), de egy közelmúltbeli, szentendrei eseményen is arról beszélt: a rezsicsökkentés csak „egy mese”.

Csak egy helyen olcsóbb a rezsi

Eközben a valóság az, hogy a családok nyolcvan-kilencven százaléka továbbra is rendkívül jutányos áron jut áramhoz és gázhoz a piaci átlagfogyasztás szintjéig. Hogy ez pontosan mit jelent egy európai összehasonlításban, arról a nyáron írt a Világgazdaság: a kontinensen Magyarországon a második legkedvezőbb az áram és a gáz ára, csupán Kijevben lehet olcsóbban hozzájutni. A rezsicsökkentés ugyan módosult a háború okozta energiaválság következtében, azonban ezzel kapcsolatban érdemes kiemelni: a jelentősen átlag felett fogyasztó háztartások bizonyosan a leggazdagabbak közé tartoznak, így a rezsicsökkentés módosítása igazságosabbá tette a költségek eloszlását.

Emelnének a vízdíjakon

A Tisza Párt eközben a vízdíjakon is emelne. A már említett szeptember 29-i „Magyar Infón” a pártelnök arról beszélt, hogy párttársa, Gerzsenyi Gabriella szerint az alacsony vízdíjak miatt kevés a szolgáltatók bevétele, amely miatt problémák vannak az infrastruktúrával.

Gerzsenyi korábban az Európai Bizottságnál dolgozott, ahol hivatalos jelentéseiben leírta: ebben a formában nem támogatható a rezsicsökkentés. A jelenleg EP-képviselőként tevékenykedő politikus arról is beszélt egy közelmúltbeli nyilatkozatában, hogy Magyarországon a víz túl olcsó, ami nem ösztönöz a takarékoskodásra. Így tehát két „érve” is van a vízdíjak emelése mellett.

A kormány azonban elkötelezett a vízdíjak szinten tartása ügyében, miközben tovább fejleszti a víziközmű-infrastruktúrát – ez derült ki a Magyar Nemzet interjújából, amelyet még korábban készítettünk az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkárával. V. Németh Zsolt kiemelte, hogy az elmúlt tíz évben ezermilliárd forintból újult meg a hálózat, és a következő esztendőkben évi 1200-1500 kilométernyi vízvezeték újul meg.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.