Hirdetés

„A 2021 augusztusában kelt KEHI-jelentés súlyos kifogásokat fogalmaz meg egyes konkrét szerződésekkel kapcsolatban. Olyan kijelentések találhatóak a szövegben, hogy több esetben nem volt valós verseny, sőt: az ajánlattételre felkért társaságok teljesítési képessége eleve kétséges volt, illetve szóvá teszik a díjazás és az ellenszolgáltatás arányosságát is” – fogalmaz az Átlátszó portálon szerdán megjelent cikk, hozzátéve:

egy interneten többnyire ingyenesen elérhető tartalomból összeállított tanulmány oldalanként 100 ezer forintba került, és összesen 4 milliót fizettek ki rá, egy 18 diából álló előadás pedig 4,4 millióba került.

Az Átlátszó emlékeztet: az elmúlt hetekben ismét adok-kapok bontakozott ki Hadházy Ákos ellenzéki országgyűlési képviselő és Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke, európai parlamenti képviselő között. A vita középpontjában, ahogyan tavasszal is, a Diákhitel Központ korábbi, Magyar által aláírt szerződései állnak. 

Hadházy a kisebb, közbeszerzési határérték alatti szerződésekbe nézett bele: állításai szerint ezek túlárazott, fölösleges, sok esetben fiktívnek tűnő szerződések, amelyek szándékosan pont a pályáztatási értékhatár alatt találhatóak.

Magyar szerint Hadházy csak sejtet, és híjával van a konkrétumoknak. Az ügyben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) korábban – még Magyar idejében, 2021-ben – folytatott vizsgálatot, annak eredménye azonban eddig nem került nyilvánosságra.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentését egyébként maga Magyar Péter hozta szóba még a legelső ellenzéki, a Partizánnak adott interjújában. A Tisza Párt jelenlegi elnöke azt állította, hogy a KEHI-vizsgálat Varga Judittal való első szétköltözésével áll összefüggésben.

Korábban írtuk

„Az Átlátszó most megszerezte a szóban forgó (nem nyilvános) jelentést, és annyit biztosan állíthatunk, hogy az anyag nem támasztja alá Magyar utóbbi kijelentését: a dokumentum 2021 augusztusában elkészült, és igenis tartalmaz megállapításokat. A KEHI szakmai észrevételeket tesz az állami cég egész működésére vonatkozóan” – fogalmaznak.

„Az anyag a DHK által kötött egyes szerződésekkel kapcsolatos problémákról is beszámol. Mint írják, bár a kedvezőtlen tendenciát a menedzsment is észlelhette, és ezért költött közel félmilliárd forintot hirdetésekre, reklámokra és tanácsadásra, a megrendelt kutatások, elemzések és tanulmányok díjazása pedig több esetben nem állt arányban az ellenszolgáltatással. De olyan is előfordult, hogy triviális, az interneten számos helyen ingyenesen elérhető megállapításokra jutottak, illetve olyan cégeket kértek fel ajánlattételre, amelyek teljesítési képessége eleve kétséges volt – olvasható a jelentésben.”

Az Átlátszó – itt található, konkrét cégneveket is tartalmazó cikkében – azt írja: a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal összesen 52, 2018 és 2020 közötti, összesen 1,4 milliárd forint értékű szerződést vizsgált meg részletesen. És bár a közbeszerzési értékhatárt el nem érő egyszerű beszerzési eljárásokat a jogszabályoknak megfelelően bonyolították le (a közbeszerzésekről a KEHI nem tesz említést), a hivatal álláspontja szerint több esetben nem volt valós verseny, vagy éppen túlárazás történt.

Korábban a Magyar Nemzethez egy olyan szerződés került, amelyet a baloldali politikus még a Diákhitel Központ vezetőjeként kötött egy Trentin Balázs érdekeltségébe tartozó céggel. Érdekesség, hogy ez a férfi jelenleg Magyar pártjának egyik jelenlegi háttérembere, aki a vidéki szervezetek kialakításában vesz részt.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal közleménye

Az Átlátszó cikkének megjelenése után a KEHI is sajtóközleményt adott ki, amelyben azt írják, a hivatal „tanácsadó tevékenységet folytatott a Diákhitel Központ Zrt. működése és gazdálkodása tárgyában.
A tanácsadó tevékenység eredményeként a Hivatal – összhangban a 355/2011. (XII.30.) Korm. rendelet előírásaival – véleményt készített és a tanácsadói tevékenységet lezárta.
Az ügyben ellenőrzési jelentés a 355/2011. (XII.30.) Korm. rendelet 10. § (3) bekezdésének megfelelően nem készült, a Hivatal a vélemény elkészítésével a jogszabályi kötelezettségeinek eleget tett.”

Hozzáteszik: a Diákhitel Központ Zrt. gazdálkodásával kapcsolatban jelenleg nyomozás van folyamatban, melyben a tanácsadó tevékenységről készült vélemény és a kapcsolódó szerződések a nyomozó hatóság rendelkezésére állnak.