Koncz Zsófia úgy fogalmazott, hogy az időseket számos családpolitikai intézkedéssel segíti a kormány. A folyamatos megbecsülést fejezi ki a 13. havi nyugdíj visszaállítása – emelte ki. Hozzátette, hogy a rezsivédelem is segíti a családokat és az időseket is.

Hirdetés

A világon egyedülálló a Gondosóra program, amelybe már 650 ezer, 65 év feletti idős ember kapcsolódott be – hangsúlyozta Koncz Zsófia. Azt mondta, a program is lehetőséget teremt a generációk együttműködésére.

Sikeres, időseket és családokat segítő programnak nevezte a Nők 40 programot, amelyet 2011 óta több mint 400 ezren vettek igénybe.

A KIM számos területen segíti a testi, lelki, szellemi aktivitás megőrzését, az egyik legsikeresebb kezdeményezés ezek közül a gyaloglóklubok országos hálózata – mondta az államtitkár. Ismertetése szerint már több mint 500 ilyen klub működik az országban.

Korábban írtuk

Szólt arról is, hogy a minisztérium az Idősbarát Önkormányzat Díjak odaítélésénél külön elismeri azokat a településeket, amelyek a demenciára is figyelmet fordítanak.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára azt mondta, hogy bentlakásos és a nappali intézményekben több mint 20 ezer demens beteget látnak el, az intézményeknek nagyságrendileg 50 milliárd forint költségvetési támogatást biztosít a kormány.

Elmondta, hogy hat telephelyen már úgynevezett szakápolási központok is működnek, ahol szociális és egészségügyi gondoskodást is biztosítanak az idős, demens ellátottaknak. A kettő összekapcsolása magasabb színvonalú ellátást jelent – tette hozzá.

Beneda Attila, a KIM családügyekért felelős helyettes államtitkára a konferencia keretében megrendezett kerekasztal-beszélgetésen arra hívta fel a figyelmet, hogy a társadalom öregedésével egyre több embert érint a demencia. Bár a betegség nem gyógyítható, kialakulása lassítható, ha a családok, a hozzátartozók idejében felismerik a jeleket – hívta fel a figyelmet. Beszélt a prevencióról, kiemelte a mozgás fontosságát.

Közölte, hogy elkészült a Nemzeti Demencia Program szakmai része, most a feladatok szétosztása zajlik.

Elmondta, hogy a tendenciák alapján biztosan szükség lesz a jövőben az intézményrendszer további bővítésére is, amelyben az egyházakra, a non-profit és a for-profit szereplőkre is számítanak. Úgy fogalmazott, hogy „mindenkire szükség van”, a kormányzatnak, az önkormányzatoknak, az egyházaknak, a civil szervezeteknek együtt kell működniük.

Véleménye szerint a magas költségek miatt csak nemzetközi szinten lehet gondolkodni a betegség gyógyszeres kezeléséhez szükséges innovációról.

Hozzátette, az Európai Uniónak (EU) kellene szabályoznia a betegség kezeléséhez használt gyógyszerek árát, mert most a gyógyszergyárak az innováció költségét éppen a legkiszolgáltatottabb betegekkel fizettetnék meg. Egervári Ágnes neurológus, a Szociális Klaszter Egyesület elnöke a szemléletváltás fontosságáról beszélt. Merjünk beszélni a demenciáról – fogalmazott.

Azt mondta, már önmagában ez is segítséget jelent az érintett családoknak. Hozzátette, hogy a gondozó családokat információátadással, tudásmegosztással segítik. Kitért arra is, az ellátóintézményekben dolgozóknak speciális képzéseket szerveznek. Véleménye szerint fontos lenne, hogy a demenciára is fogyatékosságként tekintsenek, még akkor is, ha sokszor nincsenek is szembetűnő jelei. Iva Holmerova, a prágai Károly Egyetem geriáter professzora elmondta, hogy Csehországban is elkészült a demenciával foglalkozó nemzeti stratégia.

A tízmilliós Csehországban mintegy 180 ezer embert érint a betegség – tette hozzá. A konferencián a tapasztalatcsere, a tudásmegosztás és a képzés fontosságát emelte ki. Jean Georges, az Alzheimer Europe szervezet ügyvezetője egyebek mellett arról beszélt, hogy nemzetközi felmérések alapján átlagosan két év telik el a panaszok észlelésétől a diagnózisig.

Mint mondta, ennek oka, hogy a családok, de sokszor a háziorvosok sem rendelkeznek megfelelő információval, az elsődleges tüneteket sokszor a normál öregedés jeleként értelmezik.