A 2010-es kormányalakítás idején 447 ezer bűncselekmény elkövetését regisztrálták Magyarországon a hatóságok, ez mostanára radikális mértékben, 178 ezerre csökkent, ami kevesebb, mint a fele a korábbi adatoknak – hangsúlyozta Rétvári Bence. Hazánkban ebben az esetben az európai trendekkel ellentétes folyamatok tapasztalhatók, mivel kontinensünk nagyobb részén az illegális migráció miatt emelkedik a bűnesetek száma – hangsúlyozta.

Hirdetés

A rendvédelemre fordított forrásokat 449 milliárdról 1309 milliárd forintra emelte a kormány, emellett az újabb jogszabályokkal szigorodott a büntetőpolitika, például hatályba lépett a „háromcsapás törvény”, amely a visszaeső elkövetőket szankcionálja – húzta alá.

„Hatékonyabb lett a bűnüldöző szervek munkája, ezzel több ezerrel nőtt az elítéltek száma”

– sorolta Rétvári Bence.

Az államtitkár fontos eredményként említette meg az Országos Bűnmegelőzési Tanács (OBT) tíz évvel ezelőtti létrehozását, amelynek egyik célja az volt, hogy minél kevesebben váljanak áldozattá, illetve csökkentsék az elkövetők visszaesésének kockázatát. Az OBT nemcsak országos, hanem vármegyei szinten is koordinálja ezt a munkát – részletezte. Ennek érdekében egyebek mellett iskolai programokat hoztak létre, ezeken több mint 23 ezren vettek már részt.

Korábban írtuk

A képzésekbe bevonták a rendőrök mellett a pedagógusokat, és a tanulók mellett azok szüleit is. Az utóbbi években a rendőrségnek nagyon fontos szövetségese volt az OBT az online csalások elleni küzdelemben – emelte ki. Rétvári Bence hangsúlyozta: az elkövetők már a legkorszerűbb technológiákat, például a mesterséges intelligenciát is alkalmazzák, ezért kiemelten fontos, hogy a bűnüldöző szervek az OBT-vel együttműködve igyekezzenek visszaszorítani a csalásokat.

A sajtótájékoztatón Hatala József, az OBT elnöke fontos eredményként említette, hogy a kormány munkájának köszönhetően sikerült elfogadni egy tíz esztendőre szóló bűnmegelőzési stratégiát, ezzel lehetőség nyílt arra is, hogy csökkenteni lehessen az alkalmakat a bűncselekmények elkövetésére.

„A szervezet kiemelt célcsoportként tekint a fiatalokra és az idősekre az áldozattá válás szempontjából”

-mondta az államtitkár.

Az OBT munkájának egyik része az elítéltekkel foglalkozik, igyekeznek olyan nevelésben részesíteni őket, hogy minél kisebb legyen köreikben a visszaesés kockázata, ami a költségvetést is kíméli – részletezte.

A hét éve elindított, úgynevezett Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszten már csaknem 129 ezer középiskolás vett részt, számuk évről évre emelkedik – hangsúlyozta. Az idősebb korosztály védelmében létrehozták a Hetvenkedő Hatvanasok nevű programsorozatot, ami ugyancsak egyre népszerűbb. Hasonló kezdeményezés a Nyugdíjas akták, ami egy idősekből álló színjátszó csoport segítségével hívja fel a figyelmet a korosztályra leselkedő veszélyekre, a Csalóakadémia pedig rövid felvilágosító videókkal igyekezik megelőzni a bűncselekményeket, az áldozattá válást, a kisfilmeket immár több mint kétmillió-háromszázezren tekintették meg – mondta Hatala József.