Azt írták, a KEHI 2021 során folytatott átfogó vizsgálatot a Diákhitel Zrt.-ben, amely érintette a beszerzésekkel és szerződésekkel kapcsolatos gyakorlatot is.

Hirdetés

A Magyar Fejlesztési Bank ezt követően 2022-ben nem hosszabbította meg Magyar Péter vezérigazgatói megbízatását – olvasható a közleményben.

Amint arról beszámoltunk, az Átlátszó ellenzéki hírportál megszerezte a Magyar Péter diákhiteles szerződéseiről szóló KEHI-jelentést, ami alapján szerintük Magyar túlárazott szerződéseket köthetett vezérigazgatóként.

Olyan kijelentések találhatóak a szövegben, hogy több esetben nem volt valós verseny, sőt: az ajánlattételre felkért társaságok teljesítési képessége eleve kétséges volt, illetve szóvá teszik a díjazás és az ellenszolgáltatás arányosságát is” – fogalmaz az Átlátszó portálon szerdán megjelent cikk, hozzátéve:

egy interneten többnyire ingyenesen elérhető tartalomból összeállított tanulmány oldalanként 100 ezer forintba került, és összesen 4 milliót fizettek ki rá, egy 18 diából álló előadás pedig 4,4 millióba került.

Az Átlátszó emlékeztetett: az elmúlt hetekben ismét adok-kapok bontakozott ki Hadházy Ákos ellenzéki országgyűlési képviselő és Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke, európai parlamenti képviselő között. A vita középpontjában, ahogyan tavasszal is, a Diákhitel Központ korábbi, Magyar által aláírt szerződései állnak.

Korábban írtuk

Hadházy a kisebb, közbeszerzési határérték alatti szerződésekbe nézett bele: állításai szerint ezek túlárazott, fölösleges, sok esetben fiktívnek tűnő szerződések, amelyek szándékosan pont a pályáztatási értékhatár alatt találhatóak.

Magyar szerint ugyanakkor Hadházy csak sejtet, és híjával van a konkrétumoknak.

Az ügyben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) korábban – még Magyar idejében, 2021-ben – folytatott vizsgálatot, annak eredménye azonban eddig nem került nyilvánosságra.

Az Átlátszó – konkrét cégneveket is tartalmazó cikkében – azt írja: a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal összesen 52, 2018 és 2020 közötti, összesen 1,4 milliárd forint értékű szerződést vizsgált meg részletesen. És bár a közbeszerzési értékhatárt el nem érő egyszerű beszerzési eljárásokat a jogszabályoknak megfelelően bonyolították le (a közbeszerzésekről a KEHI nem tesz említést), a hivatal álláspontja szerint több esetben nem volt valós verseny, vagy éppen túlárazás történt.

Az Átlátszó cikkének megjelenése után a KEHI is közleményt adott ki, amelyben azt írják, a hivatal „tanácsadó tevékenységet folytatott a Diákhitel Központ Zrt. működése és gazdálkodása tárgyában. A tanácsadó tevékenység eredményeként a Hivatal – összhangban a 355/2011. (XII.30.) Korm. rendelet előírásaival – véleményt készített és a tanácsadói tevékenységet lezárta. Az ügyben ellenőrzési jelentés a 355/2011. (XII.30.) Korm. rendelet 10. § (3) bekezdésének megfelelően nem készült, a Hivatal a vélemény elkészítésével a jogszabályi kötelezettségeinek eleget tett.

A Diákhitel Központ Zrt. gazdálkodásával kapcsolatban jelenleg nyomozás van folyamatban, melyben a tanácsadó tevékenységről készült vélemény és a kapcsolódó szerződések a nyomozó hatóság rendelkezésére állnak.

KORÁBBAN A MAGYAR NEMZETHEZ EGY OLYAN SZERZŐDÉS KERÜLT, amelyet a baloldali politikus még a Diákhitel Központ vezetőjeként kötött egy Trentin Balázs érdekeltségébe tartozó céggel. Érdekesség, hogy ez a férfi jelenleg Magyar pártjának egyik jelenlegi háttérembere, aki a vidéki szervezetek kialakításában vesz részt.