Az orosz hadsereg továbbra is célzottan támadja az ukrán energiarendszert. Olekszandr Harcsenko, az Energiakutató Központ igazgatója elmondta, hogy a legrosszabb forgatókönyv esetén, amennyiben a hőmérséklet mínusz 5-15 fok alá csökken, a transzformátorok súlyosan károsodhatnak – írja a Kárpáti Igaz Szó.

Hirdetés

„A legjobb esetben is mindössze naponta 4 órán át lesz áram a háztartásokban. A rosszabb forgatókönyv szerint, miután 2-3 napig próbáljuk helyreállítani az ellátást, egy nap csak 2 órán át lesz áram, majd ismét áramszünet következik”

– magyarázta Harcsenko, aki emlékeztetett arra is, hogy az atomerőművek alkotják az ukrán energiarendszer gerincét. Ha azok kiesnek, az energiahiányt nem lehet majd pótolni az európai importból.

Szerhij Nahornyak, ukrán parlamenti képviselő elmondta, hogy az áramszünetek mértéke és gyakorisága a hőmérsékleti viszonyoktól és az orosz támadások intenzitásától függ majd. Szerhij Djacsenko energetikai szakértő pedig arra figyelmeztetett, hogy az atomerőművek esetleges leválasztása veszélyhezetei áramszüneteket eredményezhet.

Az eredeti cikk a Kárpáti Igaz Szó oldalán olvasható IDE kattintva.

Korábban írtuk