Fotó: facebook.com/Nagy István (illusztráció)
Hirdetés

Azt írták: szerdán egy hullámzó frontrendszer érkezett, amelynek hatására ismét csapadékosabbá vált az időjárás, csütörtök reggelig az ország nyugati, északnyugati felén 15-30 milliméter, míg délen és a Tiszántúlon 1-5 milliméter csapadék hullott. A 30 napos csapadékmennyiség országszerte meghaladja a sokéves átlagot, keleten 50-120 millimétert, míg a Dunántúlon 100-180 millimétert mértek. A felszínközeli talajréteg országszerte telítetté vált, és a 20-50 centiméteres réteg is bőven tartalmaz nedvességet, fél méternél mélyebben viszont az északnyugati országrész kitételével továbbra is igen jelentős a nedvességhiány.

A hőmérséklet a vasárnap reggelre átvonult frontrendszer mögött jelentősen visszaesett, a hétfőre és keddre virradó éjszakákon a derült időben többfelé deressé vált a táj, és a fagyzugos helyeken kétméteres magasságban is fagypont alá hűlt a levegő.

Hozzátették: mivel a talaj fölső több tíz centiméteres rétege országszerte átnedvesedett, jelenleg kedvezőek a körülmények az őszi káposztarepce fejlődéséhez, és a felszín szikkadása után a kalászosok vetéséhez is.

Az előrejelzés szerint eleinte esős időre van kilátás, majd pénteken délnyugat felől szűnni kezd a csapadék, és szombattól csökken a csapadékhajlam, a jövő hét elejétől pedig kissé melegebb időre van kilátás, keddtől többfelé a 20 Celsius-fokot is meghaladja a legmelegebb órák hőmérséklete. Szombattól reggelente megjelennek a pára- és ködfoltok.

Korábban írtuk