Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Magyarországgal szemben, miután a magyar kormány nem hozta összhangba kiskereskedelmi adórendszerét az Európai Unió működéséről szóló szerződés 49. és 54. cikkében garantált letelepedés szabadságával, derül ki az Európai Bizottság honlapjára csütörtök délben kikerült közleményéből.

Hirdetés

A Magyarországnak szóló 2023. és 2024. évi országspecifikus ajánlások szerint ugyanis a kiskereskedelmi az adó aránytalanul nagy terhet ró a nagyobb külföldi vállalatokra, hasonlóan más, az elmúlt években bevezetett, a belső piacot érintő ágazatspecifikus adókhoz.

Mint ismert, korábban az árstop miatt panaszolta be a Spar a magyar kormányt az Európai Bizottságnál, az eljárás végén végül a Bíróság az osztrák tulajdonú cégnek adott igazat.

Ugyanakkor nemcsak az árstopokat, hanem a kiskeradó mértékét is kifogásolta a Spar, miután rájuk 4,5 százalékos, a helyi vállalatokra 0–1 százalékos adókulcs van kiszabva.

Korábban írtuk

Az Európai Bizottság problémája az, hog Magyarországnak mindeddig nem sikerült fokozatosan megszüntetnie a kiskereskedelmi ágazatra kivetett különadót.

A Bizottság ezért felszólító levelet küld Magyarországnak, amelynek két hónap áll rendelkezésére, hogy válaszoljon és foglalkozzon a Bizottság által felvetett kérdésekkel. Megfelelő válasz hiányában a Bizottság dönthet úgy, hogy indokolással ellátott véleményt bocsát ki – értesült a Világgazdaság.