A tárca adatai szerint az előző tanév egészében 1670 antiszemita (szóbeli vagy fizikai inzultust és erőszakot, antiszemita feliratokat) és 1960 rasszista cselekményt jelentettek az általános iskolákból és a középiskolákból.

Hirdetés

„Az izraeli-palesztin konfliktus 2023. október 7-én történt kirobbanását és annak franciaországi hatását nyilvánvalóan figyelembe kell venni ezeknek a számadatoknak a magyarázatánál, amelyek az előző évhez képest jelentősen emelkedtek” – közölte a minisztérium a sajtóval.

Az új oktatási miniszter, Anne Genetet, aki csütörtökön találkozott az oktatási hatóságokkal, azt kérte, hogy „legyenek rendkívül éberek, és a lehető legpontosabban jelentsék az antiszemita cselekményeket – és általában a gyűlöletbeszédet -, valamint szabjanak ki igazságos és arányos büntetéseket a tanárok megelőző intézkedései mellett” – tette hozzá a minisztérium.

Egy év alatt az antiszemita cselekmények száma több mint négyszeresére, a rasszista cselekményeké pedig közel a duplájára nőtt. A 2022-2023-as tanévben 400 antiszemita és 870 rasszista cselekményt jelentettek a minisztérium által közzétett adatok szerint. Összességében a 2022-23-as évben regisztrált 1270 cselekményhez képest a tavalyi tanévben majdnem megháromszorozódott a bejelentett rasszista és antiszemita cselekmények száma.

Korábban írtuk

Májusban az oktatási minisztérium 1434 rasszista és antiszemita cselekményt jelentett október 7-e után, de ezek a számok csak a decembertől márciusig tartó időszakot fedték le – emlékeztett a tárca.