Az ipari termelés volumene a várakozások szerint több feldolgozóipari alágban is nőni tudott 2024 augusztusában, ilyen volt a villamosenergia-, a gyógyszer- és a vegyi anyagok gyártása, miközben a kiskereskedelem bővüléséből fakadóan az élelmiszergyártás is növekedést mutathatott – vélekedett az NGM.

Hirdetés

Kiemelték: a teljes ipari termelés teljesítményét azonban továbbra is legfontosabb külpiacunk, a német gazdaság gyenge teljesítménye húzza vissza.

A KSH első becslését idézve megismételték, hogy naptárhatástól megtisztított adatai alapján 2024 augusztusában az előző év azonos időszakához képest 4,1 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene, míg az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal mérséklődött, elsősorban a német autóipari kereslet gyengélkedése és a német gazdaság versenyképességi problémái miatt.

Az exportvezérelt magyar gazdaságot egy hidegháborús blokkosodás elzárja a piacoktól és a befektetési lehetőségektől. A magyar válasz erre a gazdasági semlegesség, amely lehetővé teszi a sokkal dinamikusabb és gyorsabb gazdasági bővülést, azt, hogy a magyar gazdaság 2025-ben 3 százalék fölötti növekedést érjen el. Ahhoz, hogy ezt az esélyt hazánk ki tudja használni, a kormány három kulcsterületre összpontosít: a megfizethető lakhatás és a gazdasági növekedésen alapuló gyors béremelkedés biztosítására, valamint a méretugrás elősegítésére a kis- és közepes vállalkozásoknál – erősítette meg az NGM. Ezekhez kapcsolódóan a gazdasági növekedést akciótervek is segíteni fogják, a konkrét lépések a kormány döntései után beépülnek a 2025-ös békeköltségvetésbe – írta a minisztérium.

Korábban írtuk