Fotó: MTI/EPA/Arsad Arbab
Védõmaszkot viselõ egészségügyi dolgozók a majomhimlõs betegek számára kijelölt izolációs kórteremben az észak-pakisztáni Pesavar egyik kórházában 2024. augusztus 20-án.
Hirdetés

Bár az majomhimlő évtizedeken keresztül csak elszórtan fordult elő Közép- és Nyugat-Afrikában, az év elején kirobbant járvány, amely Kelet-Kongóban kezdődött, egyre nagyobb aggodalomra ad okot, mivel a szexuális és szoros fizikai érintkezés útján terjedő betegséget már több tízezer emberben fedezték fel a régióban.

A megbetegedések száma egyre meredekebben nő, és félő, hogy az érintett országokból a nemzetközi kereskedelmen keresztül más kontinensekre is átterjedhet 

– figyelmeztetett a CDC, amely szerint nemzetközi érdek, hogy megálljt parancsoljanak a vírusnak.

Idén eddig több mint 34 ezer gyanús esetet jelentettek Afrikából, ami több mint háromszorosa a 2023-ban ugyanebben az időpontban regisztráltaknak. Az esetek 95 százaléka Kongóban és Burundiban történt, és eddig 866 ember halt bele a megbetegedésbe.

A Bloomberg értesülései szerint az Egyesült Államok és az Európai Unió eddig 5,9 millió vakcinát és összesen 1,1 milliárd dollárnyi pénzügyi támogatást ígért a közép-afrikai országoknak, az immunizálási kampány pedig október 5-én kezdődik Kongóban.

Korábban írtuk

A teljes cikket IDE KATTINTVA a Világgazdaság honlapján olvashatják el.