Szentkirályi Alexandra kiemelte: a Fidesz-KDNP-frakció javaslatokkal jött a közgyűlésre. „Mi képviselni fogjuk a budapestiek ügyeit, és azon leszünk, hogy dolgozhassunk a budapestiekért. Remélem, hogy ezt a közgyűlési többség is hagyni fogja” – jelentette ki.

Hirdetés

Rámutatott, hogy fél éve várnak a budapestiek ügyei, mert a választási kampányt követően „limonádézgatások melletti osztozkodások” és „egóharcok” követték egymást. Miközben a választási eredmény megmutatta, hogy sokkal többen voltak elégedetlenek Karácsony Gergely munkájával, mint ahányan támogatták az újrázását – mutatott rá.

„Ilyet még nem láttunk a magyar főváros történetében, hogy a legelső alakuló ülésen nem hogy nem sikerül főpolgármester-helyettest választani, de úgy hallom, hogy jelölt sincsen”

– hangsúlyozta. Hozzátette: ez nagyon jól mutatja azt, hogy milyen állapotban van most a főváros, és hogy „melyek azok a politikai alkuk, amik limonádék mellett megszülettek a nyár folyamán.”

„Sajnos ebbe a limonádéba az egók harca és a hatalmi pozíciók is keverednek, a budapestiek ügyei pedig abszolút háttérbe szorulnak”

– állapította meg. Szentkirályi Alexandra azt mondta: három emblematikus szereplő fémjelzi a „szivárványkoalíciót”: Karácsony Gergely „Ügyifogyi”, Magyar Péter „Dulifuli” és Vitézy Dávid „Okoska”. „Csak az a baj, hogy ez itt Budapest, és nem Aprajafalva. A budapestiek élete pedig nem játék és mese” – húzta alá.

Korábban írtuk

Arra a felvetésre, hogy Vitézy Dávid főpolgármester-helyettes lehet, Szentkirályi Alexandra azt mondta: szerinte „szemen köpi a szavazókat” az az ember, aki elindult a választáson, hogy leváltsa Karácsony Gergelyt, majd később mégis részt vesz a hatalmi osztozkodásban és „fenntartja azt a rendszert”, amit Karácsony Gergely működtet. Pont azt a rendszert, ami ellen küzdöttünk a kampányban – fűzte hozzá.

„Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy haladjanak a budapestiek ügyei”

– szögezte le, hozzátéve: „elképesztően hosszú teendőlistát kaptak a budapestiektől.”

Szentkirályi Alexandra kérdésre közölte azt is: Karácsony Gergely korábban megígérte, hogy meg fogja keresni a frakciókat egyeztetés céljából, de ez a megbeszélés csak ezen a héten történt meg. „A Fővárosi Közgyűlés indulásának hetében ült le velem először tárgyalni, és előtte egyáltalán nem keresett meg” – mondta, megjegyezve: csalódással vette tudomásul, hogy a megbeszélésen semmilyen budapestieket érintő ügyről nem volt szó, csak arról, hogy „ki hány bizottsági helyet delegálhat, ki ad elnököt, alelnököt.”

A Fidesz budapesti elnöke jelezte: javaslatot tett arra, hogy csökkentsék a bizottságok számát a törvényi minimumra. „Kicsit dolgozzanak többet a képviselők ugyanannyi pénzért, szerintem most ez szolgálja a budapestiek érdekét” – fűzte hozzá.