Fotó: Facebook.com/MawlanaEbadullahAbdullah
Hirdetés

Az osnabrücki Islamkolleg 2021 óta képez muszlim vallási vezetőket – mindezt állami finanszírozásból. A cél a „radikalizmus megfékezése” és az „imámok Németországból” program megvalósítása, hogy ezzel is elkerüljék a külföldi szélsőséges eszmék beáramlását – írta a Bild.

Most azonban kiderült: egy olyan imám is végzett itt, akit a német Alkotmányvédelmi Hivatal megfigyelt és radikális iszlamistaként tart számon.

Ebadullah Maulawy Abdullah immár nyolc éve a hamburgi Tawheed-mecset vezetője. A mecsetet a hatóságok figyelik, mivel ismert iszlamisták, köztük a Németországban betiltott Hizb ut-Tahrir mozgalom követői is rendszeresen megfordulnak ott. Abdullah azonban ennek ellenére sikeresen végzett az államilag fizetett iszlamista képzésen.

A képzés végén aztán Abdullah nyilvánosan köszönetet mondott Németországnak egy Facebook-posztban.

Dicsérte az országot, amiért elindította ezt a programot. Hálás a német államnak, de közben Izrael ellen uszít a közösségi oldalán; nem ismeri el Izrael létezését, és vérszomjas támogatóiként emlegeti az ország vezetőit.

Korábban írtuk

A botrány tovább gyűrűzik, kiderült, hogy a programot a német állam biztosítja; az Oktatási Minisztérium és a Belügyminisztérium pénzeli, amelyet Nancy Faeser vezet.

Ráadásul

a Belügyminisztérium alá tartozik az Alkotmányvédelmi Hivatal is, amely Abdullah iszlamista tevékenységeit figyeli.

A Belügyminisztérium reagált a botrányra: kijelentették, hogy nem vesznek részt közvetlenül az imámok ügyében, de szorosan együttműködnek a programmal, és a jövőben felülvizsgálják a kiválasztási folyamatot.

A kérdés már csak az, hogy hány hasonló eset rejtőzhet még a program keretein belül, és meddig maradhat fenn a politikai támogatás egy ilyen súlyos botrány után.

(forrás: origo.hu)