A közlés szerint a műveletet az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) erői és hajtották végre más egységekkel együttműködve. Az okozott kár felmérése még folyamatban van.

Hirdetés

Az ukrán fegyveres erők drónhadviselésre szakosodott ága arról számolt be, hogy a kelet-ukrajnai luhanszki frontvonalnál megsemmisítették az orosz erők pontonátkelőhelyét, amelyen keresztül a megszállók erősítést és lőszert szállítottak csapataiknak.

Az ukrán katonai hírszerzés sajtószolgálata nyilvánosságra hozta, hogy az oroszországi Novoszibirszk városában leégett az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) regionális irodája, miután ismeretlenek gyúlékony keveréket dobtak egy kitört ablakba. „Az agresszor államon belül egyre gyakoribbak az ilyen események, mivel fokozatosan növekszik azoknak a száma, akik készek kétségbeesett lépéseket tenni a Kreml bűnözői rezsimje ellen” – fűzte hozzá a hírszerzés.

A katonai hírszerzés egy másik közleményben arról számolt be, hogy péntek reggel az orosz megszállás alá került Zaporizzsja megyei Enerhodarban felrobbant egy autó, amelyben a zaporizzsjai atomerőmű orosz hatóságokkal együttműködő biztonsági főnöke, Andrij Korotkij ült. A hírszerzés hozzátette, hogy Korotkij a nukleáris létesítmény orosz elfoglalása után önként együttműködött az orosz megszállókkal, átadta nekik az üzemi alkalmazottak személyes adatait tartalmazó listát, kiemelve abból az Ukrajna-párti nézeteket vallókat. „Részt vett az atomerőmű személyzetének elnyomásában, az ideiglenesen megszállt Enerhodar polgári lakossága elleni háborús bűnökben. Folyamatosan rendezvényeket szervezett, amelyek célja az orosz megszálló hadsereg támogatása volt. Belépett a Vlagyimir Putyin orosz elnök mögött álló Egységes Oroszország pártjába” – fejtette ki a hírszerzés.

Korábban írtuk

Az ukrán légierő jelentette, hogy péntekre virradó éjjel Oroszország 19 kamikaze drónnal támadott ukrajnai infrastrukturális létesítményeket. A légvédelem kilenc orosz drónt lelőtt, további hetet pedig elektronikai hadviselési eszközökkel hatástalanítottak.

A déli Herszon megye kormányzója arról tájékoztatott, hogy a régió éjszakai orosz ágyúzása következtében Bilozerka településen egy ember meghalt, ketten pedig megsebesültek. A keleti Donyeck megye kormányzója pedig arról adott hírt, hogy az elmúlt nap során orosz támadások két ember halálát okozták régiójában, két ember pedig megsérült.

A vezérkar pénteki harctéri jelentése szerint az elmúlt 24 órában 142 katonai összecsapás történt a fronton, az orosz erők a legaktívabban Donyeck megyében, Pokrovszk és Kurahove irányában támadtak.

Szerhij Dobrjak, Pokrovszk polgármestere egy tévéműsorban elmondta, hogy a városban még mintegy 13 ezer ember maradt, köztük 94 gyermek. Szavai szerint az orosz támadásokban a város létfontosságú infrastruktúrájának csaknem 80 százaléka megsemmisült vagy károsodott.

„Az ellenség minden nap áram, víz és gáz nélkül hagy bennünket. A város csaknem fele, a Pokrovszktól északra fekvő Rodinszke városa és további tíz környező falu áramellátás nélkül maradt, amit szinte lehetetlen helyreállítani, mivel az orosz csapatok minden nap lövik az energetikai infrastruktúrát” – fejtette ki Dobrjak.