Az IDF szerint a Hezbollahnak több tisztje is életét vesztette, századparancsnokok és hat szakaszparancsnok is a halottak között van. Emellett több mint kétezer katonai célpontot támadtak meg Libanonban, benne katonai épületeket, fegyverraktárakat és rakétakilövőket.

Hirdetés

Izrael északi határán egy iraki drón támadásában pénteken meghalt két izraeli katona, és két másik súlyosan, egy katona pedig közepesen megsebesült. Az incidensben további huszonegyen könnyebben sérültek.

Az IDF értékelése szerint több hétbe is telhet, amíg az északi lakosok visszatérhetnek otthonaikba, és még akkor sem tudják garantálni, hogy nem lőnek többé rakétákat vagy páncéltörő lövedékeket a határ menti településekre.

Véleményük szerint károsodtak a Hezbollah katonai képességei, de továbbra is képes támadni az izraeli hátországot. A dél-libanoni falvak házaiban talált fegyverek és az ottani alagutak mennyisége meghaladta az előzetes várakozásokat. A fellelt fegyverek nagy része Iránban készült és viszonylag fejlettnek számít.

Korábban írtuk

Újabb tüzek keletkeztek az ország északi részén a becsapódó libanoni lövedékek nyomán, hét tűzoltóegység dolgozik eloltásukon a helyi katasztrófavédelem jelentése szerint. Pénteken is számos hullámban egész nap lőtték Libanonból az észak-izraeli településeket.

A Hamász felügyelete alatt álló gázai egészségügyi minisztérium jelentése szerint a háború tavaly októberi kitörése óta 41802 palesztin vesztette életét a Gázai övezetben és 96844-en sebesültek meg. Az adatok nem tesznek különbséget a Hamász és más iszlamista terrorszervezetek fegyveresei és a civilek között.

Mintegy két hónap után ismét indítottak rakétákat a szomszédos izraeli települések ellen a Gázai övezetből, az egyiket az izraeli légvédelem megsemmisítette, a másik pedig lakatlan területen csapódott be.

Palesztin beszámolók szerint pénteken 29 palesztin vesztette életét az övezet különböző részein végrehajtott légicsapásokban, illetve katonai robbantásokban, melyeket a Hamász infrastruktúrájának, épületeinek felszámolására végeztek az izraeli katonák.