A Forbes Ukraine számolt be elsőként a pletykákról, az elnöki kabinet egyik tisztségviselőjére és a Verhovna Rada védelmi bizottságának két törvényhozójára hivatkozva. A javasolt személyi változások fő okaként a „fronton jelentkező növekvő kihívásokat” sorolták fel.

Hirdetés

A Forbes forrásai szerint legalább egy hónapja folynak a tárgyalások Budanov kirúgásáról. A HUR katonai hírszerző szolgálat vezetőjének állítólag „feszült a viszonya” Zelenszkij vezérkari főnökkel, Andrij Jermakkal és Olekszandr Szirszkij tábornokkal, az ukrán fegyveres erők parancsnokával.

Budanov állítólag egyes műveleteket egyedül hajtott végre, anélkül, hogy Szirszkijt tájékoztatta volna, vagy egyeztetett volna a vezérkarral, ami veszélybe sodort egyes egységeket a fronton. Zelenszkij állítólag több sikertelen HUR-művelet miatt is elégedetlen volt, bár a források nem részletezték, hogy melyek azok.

Jermak, akit több ukrán a nyugati médiának úgy jellemzett, mint a valódi elnököt Kijevben, úgy tűnik, nem kedveli Budanovot. A Forbes szerint mások is osztják az álláspontját Kijevben, „akik a média és a partnerek támogatását élvezik”. Jermak állítólag azzal vádolta a HUR vezetőjét, hogy defetizmust terjeszt (vereséget jósol) azzal, hogy olyan feltételekről beszél, amelyekkel véget érhet az Oroszországgal való konfliktus.

Korábban írtuk

Umerovot tavaly szeptemberben nevezték ki Olekszej Reznyikov helyére. Az ukrán média szerint nem teljesítette a Zelenszkij által követelt reformokat a katonai beszerzések és a modernizáció tekintetében, és nem biztosította a stabilitást a minisztériumon belül.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.