Fotó: Szijjártó Péter, Facebook
Hirdetés

Szijjártó Péter beszámolt róla, hogy a reggeli órákban elhagyta Libanon légterét a Szlovákia által küldött mentesítő járat, fedélzetén 9 magyar állampolgárral és egy libanoni családtaggal. „A gép előbb Cipruson, majd ezekben a percekben Pozsonyban landolt, így most már valamennyien biztonságban vannak” – írta.

Korábban, augusztus elején már hoztunk ki magyarokat a térségből, aminek köszönhetően azon állampolgáraink, akik el szerettek volna jönni Libanonból, el tudták hagyni az országot a Honvédség gépével – emlékeztetett.

Hozzátette, „a közel-keleti helyzet eszkalálódása miatt most ismét felajánlottuk segítségünket a Libanonban tartózkodó magyaroknak. Ezen felhívásra összesen 10 állampolgárunk jelentkezett, így megállapodtunk szlovák barátainkkal, hogy az általuk indítani tervezett mentesítő járaton helyet biztosítanak a magyarok számára”.

Ezen együttműködés nem példátlan, hiszen mi is, amikor lehetőségeink engedik, minden esetben felajánlunk helyeket saját evakuációs járatainkon a szomszédos, valamint az európai uniós országoknak, akik rendre élnek ezen lehetőségekkel – jegyezte meg. Most azonban a szlovákok hozták el a magyarokat, akiknek evakuációját a bejrúti képviseletünk koordinálta, és a hazatérőket magyar konzulok várták Larnakán és Pozsonyban is egyaránt, megadva minden segítséget az állampolgárainknak közölte a miniszter.

Korábban írtuk

„A mai művelet sikeres volt, de sajnos a helyzet egyre csak súlyosbodik a Közel-Keleten, ezért hangsúlyosan arra kérek minden magyar állampolgárt, hogy utazásai során lehetőleg kerülje el ezt a térséget a következő időszakban” – írta Szijjártó Péter.