Több mint háromórás tüntetést tartott Magyar Péter az MTVA székházánál. Úgy tűnik, az ó baloldal szép emlékű, soha véget nem érő, felszólalókban, videóbejátszókban gazdag demonstrációinak hagyományát a Tisza Párt viszi tovább.

Hirdetés

Százezer emberre számítottak Magyar Péterék, de csalódniuk kellett, mert csak körülbelül háromezerre becsülhető a mai tüntetésén részt vevők száma.

A maratoni hosszúságú gyűlés eredményeképpen aztán Magyar Péter beszéde alatt is többen hazafelé indultak, a ahogy láthattuk Bohár Dániel videóján is.

Nagy Ervin őrjöngése mellett a gyűlés elején a humorista „Bruti” humortalan szónoklatát hallgathatták meg a jelenlévők és a közvetítést nézők. A szélesebb közönség legutóbb az EP-képviselők köztévés vitáján találkozhatott vele, akkor a Magyar Kétfarkú Kutya Párt képviseletében szerepelt, és összesen egy humoros megjegyzést tudott produkálni. Akkor nem tette túl magasra a lécet, de ez alkalommal sikerült még magát is alulmúlnia. Elmondta, hogy a Békemeneten sötétség volt fényes nappal. (Haha) De megtudhattuk tőle azt is, hogy a köztévét csak 17 ember nézi, ez mondjuk némiképp megkérdőjelezi a gigatüntetésük létjogosultságát, amit a köztévé állítólagos káros hatásai miatti kiállás is hívott életre. Amellett persze, hogy Magyar Péter sérelmezte, hogy nem mehet be a köztévébe, miközben egy hete mind az M1-en, mind a Kossuth Rádióban kibontakozhatott…

Korábban írtuk

Bruti humortalan performansza után viszont elérkezett egy váratlan humorbonbon, amikor is bejelentették, most odakapcsolnak az M1-re, „leplezzük le együtt, mi megy épp rajta” alapon, de sikerült pont a reklámblokkba belecsöppenniük, és a hatalmas kivetítőn mindenki együtt nézhetett egy macskaalomba ürítő macskát.

Fotó: Facebook (képernyőfotó)
A tüntetés egyik fénypontja

Bár Bruti szerves folytatásaként is értékelhetnénk Nagy Bandó András szónoklatát, mert szellemességet ő sem produkált, tulajdonképpen az ürítő macska vonalán maradtunk, mivelhogy többek között gusztustalan, érzékletes beszámolót tartott az emberi ürülék emberi nyelven való kimutatásának lehetőségeiről.

Videós bejátszások, újabb megszólalók következtek határon innen és túlról. Egy órája tartott már az össznépi szeánsz. Nagy Navarro Balázs részletgazdag élménybeszámolót tartott tizenhárom évvel ezelőtti éhségsztrájkjáról, és váratlan fordulatként nekirontott Kálmán Olgának, amiért az szerinte nem foglalkozott az éhségsztrájkjával megfelelően az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Utána Incze Zsuzsa hosszasan visszasírta a Csellengők című műsort, amit anno ő vezetett.

Aztán végül csak megjelent az ellenzéki Messiás a színpadon, de csak azért, hogy felkonferálja Hadházy Ákost, aki anno egy MTV-székházbéli akciójával kitörölhetetlen emléket hagyott mindnyájunkban a lukas zoknijával. Hadházy arról beszélt, akkor érhető el a „hazugsággyár” felszámolása, ha elegen követelik. Ha a hatalom látja, hogy nem nyugszunk addig amíg a „hírhamisító” nem mond le és nem tiltják be a kormánypropagandát – mondta. „Ha a mai figyelmeztetés nem elég erős, lesz erősebb!” – fogalmazott.

Fotó: MTVA (képernyőfotó)

Telt-múlt az idő, Tarr Zoltán Tisza Párti EP-képviselő hőbörgésén is túl voltunk, amikor a színpadra érkezett Magyar Péter. Ő hozta a szokásos formáját: elismételte az összes ellenzéki mantrát az elmúlt évekből, kiegészítve egy-egy fenyegető kifakadással:

„Hallod-e te, Papp Dániel! Gyere ki az épületből! (…) Gyere ki, vagy kihozlak!”

A Tisza Párt elnöke azt kérte a jelenlévőktől, hogy bojkottálják az MTVA mellett a többi között a Hír TV, a TV2, az Origo, a Magyar Nemzet, a Metropol, az Index és a „rogáni propaganda” valamennyi „csápját”. A felszólítást részletezve kiadta az ukázt híveinek, hogy a kedvenc sorozatukat se nézzék, ha azt „propaganda tévé” adja, és legyenek elég erősek ahhoz is, hogy a kedvenc előadójuk fellépését se kövessék, amennyiben azt valamilyen „propaganda televízió” tűzné műsorra.

Beszédében a „propagandagyár” megszüntetését, valódi, objektív közszolgálati hírszolgáltatást és azt követelte, hogy az M1 aktuális csatorna élő adásban számoljon be a demonstrációról, vagy ha ezt elmulasztották, akkor felvételről, vágatlan formában adják le az ott történteket. (Nagy élmény lenne ezt a három órát bárhol levetíteni…)

A pártelnök ugyancsak követelte Papp Dánielnek az MTVA vezetőjének elbocsátását, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság tagjainak felmentését, valamint jogi szabályozás kialakítását a „hazugságot terjesztő sajtótermékek” elrettentésére.

A politikus szerint ami közszolgálatiság néven zajlik az MTVA-ban az „világbotrány”. Adolf Hitler tanácsát idézte, miszerint „ismételj egy hazugságot sokszor és azt fogják hinni, hogy az az igazság” megjegyezte, hogy ezen az elven működik a propagandamédia.

„Elfogyott a türelem, eljött a szembenézés ideje” – fogalmazott, majd felidézte: nem véletlen, hogy a 48-as ifjak először nyomdába mentek, hogy kinyomtassák a 12 pontot és 1956-ban is a rádióhoz vonultak a tüntetők, mert a média hatalom, amivel lehet élni, de vissza is lehet élni.

Szerinte még a kádári diktatúrában is születtek értelmes tévéműsorok, ám mára oda jutott a közmédia, hogy nem csak magyarul, hanem oroszul és kínai nyelven is sugározza a hazugságot.

Hogy lehet, hogy a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjét 210 nap után sem engedik be a közmédiába? – tette fel a kérdést.

Ha a Tisza Párt felhatalmazást kap a kormányalakításra – folytatta – akkor felszámolják a korrupciót; Magyarország csatlakozik az Európai Ügyészséghez; 27 százalékról 5 százalékra csökkentik az egészséges élelmiszerek áfáját és hazahozzák Brüsszelből a magyaroknak járó 8 ezermilliárd forintot – mondta.

„Orbán Balázsnak mi volt a jele az oviban? Fehér zászló?” – tört Bruti és Nagy Bandó babérjaira a szellemeskedni próbáló Magyar Péter. _Tagadhatatlan, ezen a tüntetésen nemcsak a Tisza áradt, hanem a humor is.

Magyar Péter a tőle megszokott hangsúlyozással elszavalta híveinek Dobó esküjét, akik úgy válaszoltak neki: „Esküszünk!”, „Esküszünk!”.

A demonstráció végén Magyar Péter azzal a követeléssel indult el az MTVA székházába, hogy a televízió élő adásában olvassa fel 16 pontot. Néhány perc elteltével a demonstrálókkal azt közölte, hogy az MTVA vezetősége részéről olyan választ kapott, hogy erre nincs lehetőség, de a közmédia a demonstrációról hírműsoraiban beszámol, illetve bármikor szívesen látják a televízió, illetve a rádió műsoraiba az ellenzéki pártok képviselőit.

A Tisza Párt elnöke felolvasta az MTVA ezzel kapcsolatos közleményét, majd ismertette a közmédia működését érintő 16 pontból álló követelését.

A rendezvény végén konfettizáport zúdítottak az MTVA székházának bejárata elé, majd Magyar Péter felszólítására a demonstrálók élőlánccal próbálták körbe venni a közmédia épületét.

Az ellenzéki politikus ezután jelezte, hogy az október 23-i nemzeti ünnepen a Bem szoborhoz várja híveit.

Mindig, amikor azt hittük, már vége, Magyar Péter újra visszajött a színpadra. Utoljára azt mondta: „A hivatalos rész lezárult, mostantól spontán vagyunk.”