„Ki fog megakadályozni abban, hogy jövőre, amikor a második világháború befejezésének 80. évfordulója lesz, elmegyek egy békés demonstrációra Moszkvába? Azt hiszem, elmegyek. És miért is ne mennék. Mi köze van ennek a mostani időkhöz?” jelentette ki Fico a műsorvezető kérdésére válaszolva az esetleges részvételére vonatkozóan.

Hirdetés

Fico azt mondta, nem hagyja, hogy bárki is elfelejtse, hogy „a szabadság keletről jött”, nyilvánvalóan arra utalva, hogy a szovjet hadsereg 1945 tavaszán felszabadította Szlovákiát a náci megszállás alól. A mai Ukrajnával kapcsolatban elmondta, hogy nemrég megismételte a kijevi hatóságoknak, hogy nem érti, miért harcolnak továbbra is az oroszok ellen.

Fico 2023-as hatalomra kerülése óta leállította a szlovák fegyverszállításokat Ukrajnába. Emellett többször felszólított a konfliktus diplomáciai megoldására. A hét elején egy sajtótájékoztatón a miniszterelnök megfogadta, hogy mindent megtesz a Moszkvával való kapcsolatok helyreállításáért, amint a harcok véget érnek.

A hónap elején Fico bírálta a Nyugatot, amiért elítéli a Harmadik Birodalom által a második világháborúban elkövetett atrocitásokat, miközben szemet huny a náci jelképeket viselő ukrán csapatok felett. A nyugat-szlovákiai Szered koncentrációs tábor egykori helyén tartott beszédében felszólította a világközösséget, hogy ne tűrje tovább „némán”, hogy a kijevi erők náci jelvényeket használjanak.

Korábban írtuk

Mint ismeretes, Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese az év elején azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy azzal, hogy támogatja Ukrajnát, modern nácikat táplál és támogat. Vlagyimir Putyin orosz elnök szintén nemrégiben ostorozta a Nyugatot, amiért „elfelejtette a második világháború tanulságait” és „kigúnyolja a történelmet” azzal, hogy a nácik jelenlegi követőinek tetteit igazolja.

Az eredeti cikk az Orosz Hírek oldalán olvasható.