Vargha Tamás a honvédtemetőben, a Haldokló oroszlán emlékműnél tartott megemlékezésen azt mondta, „történelmünk tragikusan sokszor avatta már golgotává a magyar földet, sok mártírt követelt már a magyar szabadság kivívása a nemzet fennmaradásáért”.

Hirdetés

Hozzátette: az aradi vértanúk legyőzték félelmeiket, meghunyászkodás helyett a cselekvést választották, egyéni érdekeik helyett az összetartozás és az egység erejében bíztak.

„Emlékezzünk rájuk, mert csak így őrizhetjük meg az utánunk következő generációknak példamutató cselekedeteiket és tetteiket, amelyek nélkül ma mi nem állhatnánk itt”

– mondta az államtitkár.

Vargha Tamás hangsúlyozta, hogy az aradi vértanúk napja nemcsak a múltról, hanem a jelenről és a jövőről is szól.

Korábban írtuk

Felidézte, hogy 1848-49 egységbe kovácsolta a magyarságot, nemesek, polgárok, földművesek együtt harcoltak a magyar szabadságért, azokért az értékekért, amelyek ma természetesek a számunkra.

Felidézte, hogy 1848-49 egységbe kovácsolta a magyarságot, nemesek, polgárok, földművesek együtt harcoltak a magyar szabadságért, azokért az értékekért, amelyek ma természetesek a számunkra.

Kósa Lajos (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke azt hangsúlyozta, bár a szabadságharc elbukott, de az áldozat nem volt hiábavaló, mert „nem jöhetett volna el a kiegyezés 1867-ben, ha nincs a szabadságharc”.

Vagyis „a békét megnyertük” – mondta, hozzátéve, a történelmünk azt tanúsítja, hogy „a békét meg tudjuk nyerni, a háborút nem”.

„Ebből a mai magyarok – nagyon helyesen – azt a következtetést vonták le, arra tanít minket a saját történelmünk, hogy nekünk a békére van szükségünk, a békét mindig meg tudjuk nyerni. A háború nem jó nekünk”

– fogalmazott a kormánypárti politikus.

„Szilárdan kiállunk amellett a politika mellett, ami a békét akarja”

– mondta Kósa Lajos.

A beszédeket követően előbb a honvédtemetőben lévő hősök emlékművénél, majd Nagysándor József honvédtábornok debreceni kőhalmánál, utána a Péterfia utcai Nagysándor József-emléktáblánál tartottak koszorúzást.