Hirdetés

Felidézte: a magyarok évszázadokon keresztül áldozatokat hoztak itt azért, hogy ma független, szuverén államként mondhatjuk el, hogy magyarok vagyunk. A nemzet identitását pedig erősíti az emlékezés – jegyezte meg.

Beszédében idézett Knezich Károlytól, aki különösnek nevezte, hogy „Haynau bíró is keresztény, és én is az vagyok, csak az ördög keverhette így össze a kártyákat”. A kereszténydemokrata politikus szerint ezek a szavak a mai világra is érthetők – tette hozzá a nyugat-európai keresztény kultúrára utalva.

Válaszában Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta: az aradi vértanúk és Batthyány Lajos is mind a hazáért és a nemzetért haltak meg. Csak fejet hajthatunk azért a hősiességért, bátorságért és hitért, amelyet vállaltak, akár magyar, akár német, vagy épp szerb származásúak voltak – jelentette ki.

Felszólalásában megemlékezett a vértanúkat gyóntató minorita atyákról is, akik ott voltak a vesztőhelyen, és akiket néhány évvel később elért a bosszú. Cseh és morva börtönökben raboskodtak, és többen ott haltak meg – mondta.

Akár szabadságharcainkról, a világháborúkról, vagy a ma pusztító háborúkról beszélünk, mindig tömegével vannak az elhunytak, a fiatal áldozatok – mutatott rá.

Korábban írtuk