Lóga Máté közölte, hogy a Széchenyi Kártya Program feltételei kedvezőbbé válhatnak, a kkv-k emellett számíthatnak beruházásokat és versenyképességet támogató tőkeprogramra, új exportélénkítő hitelprogramra, tőkekihelyezéseket támogató hitel- és tőkeprogramra, beruházásokat célzottan támogató programokra, digitalizációs csomagra, vállalkozásfejlesztési programokra, valamint elektromosautó-támogatási programra is.

Hirdetés

Az államtitkár abban bízik, hogy az új lehetőségek birtokában a kkv-k lendületet adhatnak a gyengélkedő nagyvállalati szektornak, segítve ezzel a GDP növekedését a következő években. Várakozása szerint Magyarország jelentős fellendülés elé nézhet akkor is, ha az EU gazdasági és versenyképességi kilátásai kedvezőtlenek maradnak, a legfontosabb partnerállamok pedig esetleg recesszióba süllyednek.

Lóga Máté vállalkozói szempontból nagyon fontosnak tartja a InvestEU garanciaprogramot, amely összesen csaknem 600 milliárd forint kihelyezését teszi lehetővé. Üdvözölte egyúttal, hogy a Garantiqa Brüsszelben is megkerülhetetlen garanciaszervezetté vált, hiszen ez tette lehetővé, hogy magyarországi partnerintézményként közvetlen hozzáférése legyen az InvestEU forrásaihoz. A program segíthet mérsékelni a magyar kkv-k finanszírozási kockázatait, és hozzájárulhat ahhoz, hogy a hitelállományuk GDP-arányosan 2030-ra meghaladja a 20 százalékot – hangsúlyozta az államtitkár.

Korábban írtuk

A Garantiqa elnök-vezérigazgatója bejelentette, hogy az InvestEU keretében elsőként a CIB Bank, az MBH Bank és az Oberbank ügyfelei számára válnak elérhetővé a garanciatermékek, de hamarosan új közvetítők csatlakoznak, a kereslet függvényében a keret növelése is elképzelhető. Szabó István Attila ismertette, hogy az EU 95 százalékos viszontgaranciájával a Garantiqa 1 milliárd euró összegben vállalhat kezességet olyan kkv-k számára, amelyeknek elegendő önerő vagy tárgyi biztosítékok híján szükségük lehet a kockázatviselő képességük erősítésére

Megjegyezte, hogy a vállalati hitelek garanciaállományának GDP-hez viszonyított aránya alapján Magyarország Európa-bajnok, de a vállalati hitelezés még jelentősen növelhető, és szükség is lenne erre, mert a belföldi kkv-k európai összevetésben még mindig nem gazdálkodnak eléggé hatékonyan. Az InvestEU digitális és zöld átállást támogató, régió- és vidékfejlesztési, agrár- és élelmiszeripari, beszállítói, hatékonyságnövelési, valamint kutatási és fejlesztési célokat támogathat – közölte.

Hozzátette, hogy a Garantiqa meghatározó szerepet tölt be a vállalkozói finanszírozásban, idén augusztus végéig csaknem 690 milliárd forint kezességet vállalt, év végére ez meghaladhatja az 1000 milliárd forintot. A társaság az elmúlt hónapokban a kkv-hitelek 80 százaléka mögött állt ott kezességvállalóként, összesen 2600 milliárd forintnyi portfóliója 330 milliárd forintnyi vállalkozói hitelt támogat.

A pénzügyi közvetítők képviselői a Garantiqa rendezvényén egyetértettek abban, hogy növelni kell a kkv-hitelállományt, hiszen annak reálértéke az utóbbi 2 évben csökkent. A hitelintézetek rendelkeznek a szükséges forrásokkal, a keresleti oldalt viszont élénkíteni kell. A magyar vállalkozások elsősorban termékfejlesztésre, új piacok megszerzésére, hatékonyságnövelésre vehetnek föl hiteleket a következő években – tették hozzá.