„Látszólag kevesen törődnek azzal, amire a legnagyobb szükség van, és amire a legjobban vágynak: a párbeszéddel és a békével”- írta. „Bár a történelem bizonyítja, hogy az erőszak soha nem hoz békét, ennek ellenére úgy tűnik, hogy az évek alatt kialakult konfliktusok semmit nem tanítottak nekünk.”

Hirdetés

A pápa szerint „egy éve megnyújtották a gyűlölet kanócát, amely ahelyett, hogy kialudt volna, az erőszak spiráljában robbant fel”.

Az október 7-re a béke megvalósulásáért a világ katolikusai számára böjti- és imanapot meghirdető Ferenc pápa, az elmúlt hetekben egyre nyíltabban beszélt a Hamász palesztin terroristaszervezet és az Izrael közötti konfliktusról és egyre élesebben bírálta Izrael katonai kampányát.

Korábban írtuk

Szeptember 29-én a 87 éves pára bírálta és „minden erkölcsön túlmenőnek” nevezte az izraeli légicsapásokat Libanonban, melyekben a Hezbollah vezetője, Szajjed Haszan Naszrallah, valamint civilek is életüket vesztették.

Ferenc pára szeptemberben „elfogadhatatlannak” nevezte Izrael tetteit Libanonban és arra sürgette a nemzetközi közösséget, hogy tegyenek meg mindent a jelenleg is dúló támadások leállítása érdekében.

Hétfői levelében a pápa közvetlenül a Gázai övezetben élőkhöz szólt: „Veletek vagyok Gáza régóta szorongatott és szörnyű helyzetben lévő népe, mindennap a gondolataimban és imáimban hordozlak titeket” – írta.

„Veletek vagyok, azokkal, akik a bombázások elől menekülve arra kényszerültetek, hogy elhagyjátok otthonaitokat, felhagyjatok az iskolával és a munkával. ….Veletek vagyok, veletek, akik féltek felnézni, mert féltek az égből lezúduló tűztől” – írta.