„Megértjük egyes államok, különösen Szlovákia akut függőségét ettől az erőforrástól, mi viszont az ellátás fokozatos diverzifikációjával számolunk” – jegyezte meg Smihal. Hangsúlyozta egyúttal, hogy Ukrajna kész továbbra is teljesíteni kötelezettségeit az EU-val kötött társulási megállapodással és az Energia Charta Egyezménnyel összhangban.

Hirdetés

Az Oroszország és Ukrajna közötti tranzitmegállapodás december 31-i lejárata csekély hatással lesz a megerősödött európai gázpiacra – fűzte hozzá az Ukrajinszka Pravda hírportál, rámutatva arra, hogy noha Kijev nem kívánja megújítani a szerződést Moszkvával, európai kérés esetén kész tárgyalni a rendszerén keresztül más szállítóktól származó gáz tranzitjáról.

Korábban írtuk

Smihal bejelentette egyúttal, hogy Ukrajna és Szlovákia megállapodott egy kelet-európai energiaközpont létrehozásáról. „A kelet-európai energiaközpont létrehozásának célja a gáztárolók használata, a munkácsi rendszerösszekötő fejlesztése, és a nukleáris energetikai iparban való együttműködés további erősítése. Ezzel nemcsak Ukrajna és Szlovákia, hanem az egész kelet-európai térség biztonsága is megerősödik” – hangsúlyozta. Kifejtette, hogy az energiaszektorban Ukrajna és Szlovákia közös projektje, a Munkács-Nagykapos elektromos rendszerösszekötő korszerűsítése a tervek szerint 2028 végére elkészül. „Ennek eredményeként bővítjük export-import képességeinket, és erősítjük mindkét állam energiabiztonságát” – emelte ki, megjegyezve, hogy Ukrajna hálás Szlovákiának az energetikai támogatásért.

„Szeretném hangsúlyozni, hogy Szlovákia a második ország az Ukrajnába irányuló vészhelyzeti és kereskedelmi villamosenergia-szállítás mennyiségét tekintve. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy válaszoljunk a háború okozta energetikai kihívásokra” – tette hozzá az ukrán miniszterelnök.