Tineke Strik a magyarországi jelentéstevőkkel közösen szervezett konferenciát a Soros Györgyhöz köthető NGO-k és baloldali politikusok, köztük a párbeszédes Jávor Benedek részvételével. A politikus többek között egyeztetett már a Helsinki Bizottsággal is.

Hirdetés

Tineke Strik eddig is a magyarországi ellenzék által sugalmazott kormányellenes paneleket mondta vissza, már egy szeptemberi EP-vitában is a hazánkkal szembeni fellépést sürgette, egyben a hetes cikkely szerinti eljárás megakadását sérelmezte.

Korábban írtuk

A zöldpárti képviselő a magyar soros elnökség eltörlését, valamint az uniós források teljes befagyasztását követelte. Striknek kiemelten fontos a bevándorlás támogatása, ezen a téren is gyökeresen szemben áll a magyar társadalmi többséget képviselő Orbán-kormánnyal. A politikus fő kutatási területe is a migrációhoz kapcsolódik, disszertációjának címe: „Döntéshozatal a menekültügyi és migrációs irányelvekről.”

Strik emellett az úgynevezett palesztin menedékjogot is kutatta, dolgozott a Holland Menekültügyi Tanácsnak, volt holland városi és parlamenti képviselő, valamint a LIBE bizottságnak is a tagja.

Az EP dokumentumaiból kiderül, hogy most is számos migránspárti szervezetnek a tagja, a kelet-hollandiai menekültügyi panaszbizottság elnöke, de fizetést kap a migránspárti holland egyetemtől is. Nyár óta tartó EP-képviselősége alatt közel két tucat egyeztetést folytatott le a migráció kapcsán egyes NGO-kkal, de az is előfordult, hogy egyetlen napon több mint tíz migránspárti szervezettel egyeztetett, a Soros György nevével fémjelzett portfólióból. Ezek között volt a Human Rights Watch, a Helsinki EU Office, a Save the Children, a CEPS, a Refugee Legal Support, az Amnesty International és a Transparency International.

Strik a migrációs paktum, illetve az ezzel összefüggésben kialakított kvótarendszernek is nagy támogatója. „Örülök, hogy ösztönözzük a letelepítést, és hogy a tagállamoknak most először kell szolidaritást vállalniuk” – mondta idén tavasszal a migrációs paktum kapcsán. Szerinte ez a magyar kormány és mások által is támadott döntés lehetőség arra, hogy megosszuk a felelősséget, véget vessünk a visszaküldéseknek, fenntartsuk a menedékjogot, és újra emberivé tegyük a befogadást.

A solingeni késes támadás kapcsán az EP-ben sérelmezte, hogy a németek visszaállítják a határellenőrzést, és kifejtette, egyes politikai csoportok a migránsok démonizálására használják a migráns által elkövetett támadását.

Az új magyar jelentéstevő mindemellett szélsőségesen palesztinpárti, aki a terroristák oldalára állva, egyoldalúan és rendszeresen Izraelt hibáztatja a térségbeli konfliktusok miatt. Az orosz-ukrán konfliktus kapcsán megszavazott minden háborúpárti jelentést az EP-ben, szerinte támogatni kell Ukrajna harcát és pénzügyi támogatását.