A testület közleménye szerint a keret lehetővé teszi az Európai Unió számára, hogy olyan természetes vagy jogi személyeket szankcionáljon, akik – az orosz kormánnyal együttműködve – uniós tagállamok, egyéb országok, illetve nemzetközi szervezetek biztonságát és függetlenségét fenyegetik, valamint alapvető értékeik aláásását célozzák.

Hirdetés

A jogi keret segítségével az EU emellett hatékonyabban tud majd kezelni olyan hibrid fenyegetéseket, mint például a választási folyamatokba történő beavatkozás és a demokratikus intézmények működése elleni támadások, valamint a gazdasági tevékenységek elleni szabotázsakciók és a kritikus infrastruktúrát fenyegető kockázatok. Hatékonyabban tud továbbá fellépni a hamis információk, illetve a külföldről érkező manipulációs kísérletek, rosszindulatú kibertevékenységek, továbbá a migráció fegyverként történő felhasználása ellen – olvasható a közleményben.

A keret értelmében szankcióval sújtott személyek ellen vagyonbefagyasztás kezdeményezhető, természetes személyek pedig beutazási tilalommal is sújthatók, beleértve az EU-n történő áthaladási tilalmat is.

Korábban írtuk