Több ezren vettek részt a Berlinben tartott palesztinpárti nagygyűléseken és tüntetéseken hétfő este, a Hamász Izrael elleni támadásának és a gázai háború kitörésének első évfordulóján. Német sajtóbeszámolók szerint a tüntetéseket forrongó hangulat jellemezte – ismerteti a közmédia hírportálja.

Hirdetés

A főváros Kreuzberg negyedében a rendőrség feloszlatott egy megmozdulást, miután a résztvevők üvegekkel és kövekkel dobálták meg a rendőröket.

Az X-en látható videón, amelyet a berlini Sonnenallée-n rögzítettek, sorozatban tűzijátékpetárdák robbannak. A hangos durranások megtörik az éjszaka csendjét, az utcákat ködfelhő lepi be – számolt be a Focus Online.

Egy másik, az X-en látható videón használt gumiabroncsokat gyújtottak fel a tüntetők az utcán, amely vastag fekete füsttel égett. A német alkotmányvédelmi hivatal arra számít, hogy a következő napokban is Berlin marad az Izrael-ellenes tüntetések középpontja.

Fotó: MTI/AP/Ebrahim Noruzi
Palesztinpárti tüntetők és rohamrendőrök Berlinben a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei által Izrael ellen végrehajtott többfrontos támadás első évfordulóján, 2024. október 7-én

Múlt hétvégén mintegy 1100 rendőr biztosította a palesztinpárti tüntetéseket és megemlékezéseket a német fővárosban. A rendőrség szerint Kreuzbergben mintegy 3500-an gyűltek össze, több mint háromszor annyian, mint amire a tüntetést meghirdetők engedélyt kaptak – olvasható a közmédia hírportálján megjelent cikkben.

Korábban írtuk