Hirdetés

Varga Mihály az uniós tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács (Ecofin) ülését követő sajtótájékoztatóján kiemelte: Európa versenyképessége a tét, ugyanis Európa, az Európai Unió lemaradt a kontinensek versenyében.

A tárcavezető kijelentette: a versenyképesség javításához nem helyes út a kereskedelmi vagy gazdasági háború indítása, ahogy ez a brüsszeli döntések következményeként történik. „Ez egy hibás út” – jelentette ki a pénzügyminiszter, egyben kiemelte: a blokkosodás politikája eddig kizárólag ahhoz vezetett, hogy az Európai Unió gazdasága évek óta egyre jobban lemarad a versenytársaitól. Az Egyesült Államok gazdasági növekedése az EU-hoz viszonyítva ötszörös, Kínáé pedig tízszeres – hívta fel a figyelmet.

Magyarország azt gondolja, hogy összekapcsolódásra van szükség annak érdekében, hogy Európa a legteljesebb mértékben tudja javítani a versenyképességét. Fellendítésének egyik lényeges előfeltétele az európai pénzügyi piacok hatékonyságának növelése – mutatott rá a tárcavezető. Jelezte: ennek érdekében fokozni kell a tőkepiaci források becsatornázását az uniós gazdaságok fejlesztéseibe és a beruházásokba.

„Azt gondoljuk, hogy ez a helyes irány, nem a kereskedelmi háború” – fogalmazott Varga Mihály, majd hozzátette: Magyarország azon dolgozik, mint az unió tanácsának soros elnöke, hogy a versenyképesség javítása összhangban történjen meg az Európai Unión belül.

Hangsúlyozta továbbá: Magyarország a gazdasági semlegességet helyezte előtérbe, és nyitott marad a nyugati és keleti piacokra egyaránt. „Ennek megfelelően elutasítjuk azokat a büntetővámokat, amelyeket az unió a kínai elektromos autók importjára vetett ki” – hangoztatta.

Korábban írtuk

Varga Mihály az Ukrajnának szánt uniós pénzügyi segítség kérdésében leszögezte: Magyarország kitart amellett, hogy ezeknek a forrásoknak a felhasználása csak szoros ellenőrzés mellett történhet.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós program (RRF) forrásainak kifizetése „lassan halad, túlzottan bürokratikus”, a magyar elnökség ezért a folyamat gyorsítását kérte az Európai Bizottságtól.

„Rendkívül elégedetlenek vagyunk a kifizetések ütemével” – fogalmazott Varga Mihály, hozzátéve: lehetetlen elfogadni azt, hogy a járvány után négy évvel Magyarország még mindig csak nyolc százalékát kapta meg a neki járó forrásoknak.

„Ez jól mutatja azt a versenyképtelenséget, amivel az Európai Unió bír, és aminek az egyik legfőbb oka a bürokrácia, a brüsszeli adminisztráció lassúsága” – mondta a magyar pénzügyminiszter.

Magyarország türelmesen vár a pénzére, és bízik abban, hogy a fejlesztések meg tudnak valósulni az alap forrásaiból – tette hozzá a tárcavezető.