Hirdetés

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a magyar-szerb üzleti fórumon elmondott beszédében aláhúzta, hogy az ilyen találkozók fontos eszközt jelentenek ahhoz, hogy a következő évek ne a világ ismételt blokkosodásáról szóljanak, hanem a konnektivitásról, az összeköttetésekről.

„Mi az elmúlt években önökkel, a gazdaság képviselőivel együtt Magyarországon sokat tettünk annak érdekében, hogy ne legyen félnivalónk, hogy a magyar vállalatoknak ne kelljen félniük a nemzetközi versenytől, ezért Magyarországnak, a magyar gazdaságnak, a magyar vállalatoknak az érdeke az, hogy a világgazdaság szabad, rugalmas és szabályokon alapuló legyen” – mondta.

„Ehhez pedig arra van szükség, hogy a világgazdaság és a világkereskedelem szabadsága teljes mértékben érvényesüljön. Jó hír, hogy mai vendégeink, a szerbek pontosan így gondolkoznak erről a kérdésről. A józan ész talaján állnak, ideológiai megkötöttségek nem korlátozzák őket” – tette hozzá.

„Így tehát a két ország, a két kormány problémamentes együttműködése biztosítja a lehetőséget arra, hogy ne legyen akadály a vállalatközi együttműködések felépítésében sem” – folytatta.

Korábban írtuk

Majd ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy a magyar-szerb együttműködés az elmúlt évek folyamán igazi sikertörténetté vált.

„Stratégiai területeken tudtuk úgy összekötni magunkat, hogy a nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági érdekeink érvényesítése együtt sokkal könnyebb, mint külön-külön” – fogalmazott.

„Az, hogy stratégiai partnerek vagyunk, és hogy ez egy sikertörténet, nem kommunikációs elemek ma már, hanem a valóság” – vélekedett.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy az üzleti fórumon 161 vállalat, köztük 118 magyar és 43 szerb cég képviselői vesznek részt, főleg az agrár- és élelmiszeripar, a fém- és az építőipar, az infokommunikáció, az elektronika, a környezetipar, a járműipar és a gépipar területéről.

Rámutatott, hogy Magyarország felelős szomszédságpolitikát hajt végre a Nyugat-Balkánon, amelyben Szerbia kulcsfontosságú.

„A térséggel való kereskedelmünk 73 százaléka is Szerbiával valósul meg. Minden évben ott nagyjából ötmilliárd euró körül hullámzik a kereskedelmi forgalmunk, rendre a rekorddöntés közelében” – húzta alá, kiemelve, hogy a szerb gazdaság dinamikusan fejlődik, idén 4,5 százalékkal nőtt a teljesítménye.

„Ezért is vicces, hogy az Európai Unió egyes tagállamai nem akarják megnyitni a szerbekkel a csatlakozási folyamatban a harmadik fejezet klasztert, aminek a címe ‘Versenyképesség és Növekedés’. Ha valaki növekedést akar látni, azt javaslom, egy hónap különbséggel menjen el kétszer Belgrádba, és akkor meglátja, mit jelent az, hogy növekedés” – fogalmazott.

A miniszter leszögezte, hogy a kétoldalú együttműködésből a magyar gazdaság szereplői sokat tudnak profitálni.

Illetve az összeköttetések fejlesztésére is kitért, emlékeztetve, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonalnak a magyarországi déli szakasza idén elkészül műszakilag. „Az északi szakaszon is megindult a kivitelezés, 2026-ra leszünk kész, azaz 2026-tól a két főváros között a gyorsvasúti közlekedés megindul, és minden eddiginél rövidebb idő alatt lehet majd eljutni egyik helyről a másikra” – tudatta.

Végezetül érintette az energetikai együttműködést is, és üdvözölte, hogy 2028-ra elkészül a két ország villamosenergia-hálózatának új összeköttetése is, amivel megduplázzák a jelenlegi kapacitást.

„Jövő évben kezdjük el az építését az új kőolajvezetéknek, és idén év végén elkezdi a működését az a regionális áramtőzsde, amelyet a szerbekkel és a szlovénekkel üzemeltetünk együtt, amely segít majd abban, hogy az árakat le tudjuk törni itt a térségben” – jegyezte meg.