A Magyar Hírlap emlékeztet, június közepén hagyhatta el a bűnügyi felügyeletben meghatározott lakhelyét, és egyben Magyarországot is, a június 9-i európai parlamenti választáson képviselői mandátumot szerző olasz Ilaria Salis, az antifa-ügy elsőrendű vádlottja.

Hirdetés

A szélsőbaloldali aktivista ezzel a politikai fogással nemcsak kiszabadult, de mentességet is szerzett magának, miután tavaly februárban a vád szerint társaival együtt vert félholtra Budapesten ártatlan embereket, csak azért, mert azt feltételezték róluk, hogy szélsőjobboldali szimpatizánsok.

Salis megválasztása óta megkezdte a munkáját az Európai Parlamentben, ahol a baloldaliak frakciójába ült be, olyanokkal egy csoportba, mint a szélsőbaloldali Lázadó Franciaország vagy az olasz Öt csillag mozgalom.

Korábban írtuk

A plenáris ülés előtt a The Left baloldali csoport előkészítő sajtótájékoztatóján Manon Aubry, a Lázadó Franciaország politikusa úgy mutatta be Salist, mint aki „személyesen tapasztalta meg a magyar rezsim borzalmait”, és úgy fogalmazott, mintha Ilariát – akit „elvtársnőnek” nevezett – politikai okokból tartóztatták volna le.

Ilaria Salis megszólalásában kijelentette:

„Láttam Magyarország legrosszabb oldalát, már azelőtt döntöttek az ítéletéről, hogy megkezdődött volna a tárgyalás.”

Ezt azzal indokolta, hogy Orbán Viktor egy beszédében bűnözőnek nevezte.

A képviselőnőt felháborodással tölti el, hogy a német hatóságok kiadták Magyarországnak a tavaly februári antifasiszta támadássorozat egy másik feltételezett elkövetőjét. A 23 éves német állampolgárt tavaly decemberben Berlinben fogták el, európai és nemzetközi elfogatóparancs alapján. A férfit a magyar hatóságok őrizetbe vették és kezdeményezték a letartóztatását.

A Magyar Hírlap arról is beszámol, az antifasiszta aktivista arra hivatkozva próbálta elkerülni a kiadatást, hogy ő non-bináris. Salis elmondta: nagy aggodalommal tölti el, hogy egy olyan ország börtönözte be, ahol nem lehet legálisan nemet váltani. Kijelentette: „Magyarországon az alapvető jogok sincsenek biztosítva.” Salis hozzátetette: Magyarország rasszista retorikát alkalmaz, de nem mondott példákat.