Szabados Richárd a Portfolió „Fókuszban a kkv-versenyképesség” elnevezésű országos gazdasági rendezvénysorozatának pécsi állomásán rámutatott: az idei évre a kormányzati gazdaságpolitika legfőbb célja a növekedés újraindítása, ezen belül a háztartási fogyasztás helyreállítása, a belföldi termelés és beruházás serkentése és a munkaerőpiaci aktivitás további fokozása. A kkv-szektor megerősítése e politikába illeszkedik – mondta.

Hirdetés

Az államtitkár szerint az emberek közel hetven százalékának munkát biztosító és a bruttó hazai termék több mint felét adó mikro-, kis- és középvállalkozások a hazai gazdaság alappillérének számítanak. Éppen ezért e cégek termelékenysége, hatékonysága komoly hatással van a kormány által kitűzött, 2025-re 3-6 százalék között várt gazdasági növekedési célok teljesülésére. Ezért a kormány a szektor szereplőinek megerősítése érdekében intézkedéscsomagot állított össze – mondta.

Beszámolt arról, hogy a kabinet őszi akciótervének részeként a Széchényi Kártya Programot kedvezőbbé teszik, a kkv-k beruházásait és versenyképességét támogató tőkeprogramot indítanak és az exportot élénkítő új hitelprogramot biztosítanak a vállalkozások számára.

Az előadásában bemutatott prezentáció szerint mindezek mellett a társaságok kifektetéseit támogató hitel- és tőkeprogram, továbbá – online megjelenést és kapcsolattartást szolgáló – digitalizációs program is indul a vállalkozásfejlesztési uniós programok és a vállalati elektromosautó-támogatási program mellett.

Korábban írtuk

Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a gazdaság dinamizálása érdekében a kormányzati programok segítségével megerősödő, beruházásaikat felpörgető magyar tulajdonú kkv-k az eddigieknél fokozottabban tudnak hozzájárulni a jövő évi GDP-növekedéshez.

A helyi vállalkozókat megszólító pécsi rendezvényen az államtitkár előadását követően a szektor baranyai jellegzetességeiről beszélt Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, majd energiahatékonysági-, befektetési- és hitellehetőségekről hangzottak el előadások.